Gemeente IJsselstein


Plannen en projecten

Nieuw bestemmingsplan en beeldkwaliteitplan IJsselstein Zuidoost

Datum: woensdag 6 februari 2008
De gemeente gaat aan de slag met het maken van een nieuw bestemmingsplan voor IJsselstein Zuidoost. Het gebied omvat de bedrijventerreinen Paardenveld, Lagedijk, Over Oudland, woonwijk Panoven en het terrein tussen de Paardenlaan en de Beneluxweg.

Dit is nodig omdat de huidige bestemmingsplannen zijn verouderd en niet op elkaar zijn afgestemd. Ook is een beeldkwaliteitplan in de maak. De gemeente heeft ingestemd met het voorontwerpbestemmingsplan. Bestemmingsplan IJsselstein Zuidoost: wonen en werken In het bestemmingsplan is de bestemming van een bepaald gebied aangegeven; in IJsselstein Zuidost is dat voornamelijk wonen en werken. Een bestemmingsplan geeft regels voor bouwen, het gebruik van de grond en randvoorwaarden voor het opnemen van enkele ontwikkelingen n het plangebied.
Naast bedrijfsactiviteiten biedt het bestemmingsplan mogelijkheden voor sport-, horeca- en kantoorvoorzieningen. Binnen de woonbestemming worden regels opgenomen voor het plaatsen van aan- en uitbouw van woningen. Ook bekijkt de gemeente de mogelijkheid voor aan huis gebonden beroepen zoals een schoonheidssalon en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten.
Ontwikkelingen
Het voorontwerp biedt ruimte voor het beschrijven van enkele mogelijke ontwikkelingen in het plangebied. Voorbeelden hiervan zijn onder andere revitalisering van het bedrijventerrein Lagedijk, het ontwikkelingsplan van zorgcentrum Ewoud, vestiging van theater Pantalone op bedrijventerrein Paardenveld en detailhandel op Paardenveld en aan de Baronieweg.
Ook bestaand beleid in bestemmingsplan
In het voorontwerp van het bestemmingsplan is ook bestaand gemeentelijk ruimtelijk beleid opgenomen. De detailhandelsnota gaat in op de mogelijkheden van het vestigen van detailhandel buiten het centrum stad en grootschalige detailhandel in het plangebied. De Nota Bouwhoogten gaat in op enkele hoogteaccenten in het plangebied zoals bij Ewoud en de Baronieweg. De Nota Parkeren grote voertuigen behandelt onder andere oplossingen voor het parkeren van vrachtwagens op de bedrijventerreinen.
Bestemmingsplan digitaal beschikbaar
Het bestemmingsplan voor IJsselstein Zuid Oost wordt niet alleen geactualiseerd, maar ook gedigitaliseerd. Dit houdt dat u het plan en alle bijbehorende kaarten digitaal kunt raadplegen:

o ontwerpbestemmingsplan
o plantekening 1
o plantekening 2
o plantekening 3
o plantekening 4
o overzichtskaart archeologische waarden

Uiteindelijk worden alle bestemmingsplannen in IJsselstein geactualiseerd en gedigitaliseerd. Voor Achterveld en omgeving is dit reeds gebeurd.
Beeldkwaliteitplan
Het beeldkwaliteitplan beschrijft de inrichting van het plangebied. Denk hierbij aan het uiterlijk van kantoren en bedrijfspanden, reclame-uitingen, de inrichting van de openbare ruimte, groenvoorzieningen en straatmeubilair.
Milieu
Binnen het plangebied bevinden zich bedrijventerreinen en een woonwijk. Milieuzonering probeert ervoor te zorgen dat bedrijvigheid en gevoelige functies zoals wonen goed naast elkaar kunnen bestaan. Het woon- en leefmilieu voor bewoners blijft prettig terwijl ook rekening wordt gehouden met de bedrijfsvoering van bedrijven.

Informatieavond bewoners en ondernemers
Wij organiseren voor bewoners en ondernemers van het plangebied een informatiebijeenkomst waarin wij een toelichting geven op de plannen. De informatiebijeenkomst voor ondernemers vindt plaats vanaf 16.30 uur tot 18.30 uur en voor bewoners van 19.30 uur tot 21.30 uur beiden op dinsdag 11 maart op een nader aan te geven locatie. Informatie hierover volgt nog.

Plannen ter inzage
Het voorontwerp van het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitplan zijn te raadplegen op de website (zie hierboven) of in te zien op het stadhuis.

Inspraakreactie op plannen
Wilt u een inspraakreactie geven op het plan? Dit kan tot en met 26 maart. Ingekomen reacties kunnen leiden tot aanpassing van het voorontwerpbestemmingsplan. Op de gemeentepagina en gemeentelijke website houden wij u op de hoogte van de procedure.