Gemeente Reimerswaal


Onthulling plaquette Oostdijk

Geplaatst op: 06-02-2008
door: ()

Onthulling plaquette Oostdijk

Donderdag 31 januari is in Oostdijk een plaquette onthult ter herinnering aan de slachtoffers van de watersnoodramp in 1953. Nabestaanden van de slachtoffers onthulden de plaquette in het bijzijn van genodigden en vele inwoners van Oostdijk. De burgemeester van Apeldoorn kon helaas niet aanwezig zijn bij de onthulling en stuurde een brief, waarvan u de tekst hieronder kunt lezen. Geachte Comité Herdenking Watersnoodslachtoffers, geachte aanwezigen,

Vandaag worden de slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 in verschillende plaatsen op Zuid-Beveland herdacht. In uw gemeente door het onthullen van een plaquette, ter herinnering aan de zes slachtoffers.

Ik stel het op prijs dat u het college van B en W van de gemeente Apeldoorn een uitnodiging heeft gestuurd voor het bijwonen van deze herdenking.
De naam Apeldoorn prijkt tot op de dag van vandaag op het dorpshuis van Oostdijk. Het geld voor het dorpshuis, is na de watersnoodramp door Apeldoorn aan de gemeente Kruiningen en toen het houten gebouw versleten was is dit in 1983 door nieuwbouw vervangen. Apeldoorn voelt zich verbonden met uw gemeente. Graag had aan uw uitnodiging gehoor gegeven. Fijn dat u mij, nu dit niet is gelukt, op deze manier in de gelegenheid om in ieder geval in gedachten bij u te zijn en samen met u stil te staan bij deze verschrikkelijke watersnoodramp van 55 geleden.

Een gebied zo groot als de provincie Zeeland overstroomde in de bewuste februari-nacht en in totaal kwamen daarbij 1836 mensen om het leven. Land veranderde in zee. Inwoners werden totaal verrast door het opkomende water. Eén van de getuigen zei later hierover: "Je telde de treden van de zoldertrap. Op den duur waren er nog maar twee treden over" . Het boek: " het water en de herinnering" van Selma Leydesdorff geeft een aangrijpend en onthullend verslag van wat er zich van plaats tot plaats en van uur tot uur heeft afgespeeld.

Gelukkig is op lokaal, nationaal en internationaal niveau veel hulp geboden en werd in 1953 gestart met de wederopbouw van de getroffen gebieden. En in de politiek kwam de discussie over dijkbeveiliging op gang en leidde tot instelling van de Deltacommissie. Echter dit laat onverlet dat de herinneringen aan die periode overheerst worden door de gevoelens van angst, persoonlijk leed en onbegrip. Veel mensen leken tot voor kort amper over de ramp te kunnen praten, hadden het diep weggestopt en lijken nu pas aan de verwerking van de gebeurtenissen uit die periode te zijn toegekomen. Het is om die reden dat ik vandaag, samen met u, stil wil staan bij deze gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis.

Hoogachtend,

Burgemeester mr. G.J. de Graaf

Ook de schoolkinderen van Oostdijk waren nauw betrokken bij de onthulling en Stephan Joossen las het volgende gedicht voor:

Afscheid nemen
Wat doet afscheid nemen pijn
Van mensen die ons dierbaar zijn
Van 't verlies van dingen om ons heen
Wat voelen wij ons vaak alleen

Waarom toch steeds dat afscheid, Heer
Want wat voorbij is komt nooit weer.

Aan alles zijn wij zo gehecht
Heer, is dat fout, of is dat slecht?
Wij kregen 't allemaal van U
Mijn God, hoe moet het verder nu?
Maak Uw nabijheid aan ons waar
Dan valt het afscheid niet zo zwaar.

Er is een Land zonder gemis
Waar dus ook nooit een afscheid is
Wij leven nu in deze tijd
Heer, toon ons Uw barmhartigheid
En laat ons zien met onze ogen
Dat wij gewond, toch verder mogen