Leefbaar Rotterdam

woensdag, februari 06, 2008

Rotterdamwet blijft gehandhaafd

In de commissie FIBS werd vandaag de Rotterdamwet geëvalueerd. Het college wil, gezien de resultaten, doorgaan met deze huisvestingswet die in vier achterstandwijken en de hotspots geldt. Als het aan Leefbaar Rotterdam ligt, wordt het aantal gebieden waar de wet van kracht is zelfs uitgebreid. Immers, de maatregel functioneert en er zijn toch echt meerdere zwakke wijken.

De evaluatie van de Rotterdamwet liet zien dat de instroom van kansarmen in de betreffende wijken significant is afgenomen vergeleken met de rest van Rotterdam, in twee van de aangewezen wijken de veiligheidssituatie is verbeterd, er geen groepen volledig buiten de boot vallen en dat de sociaal-economische positie in de wijken is verbeterd.

Aan de hand van deze resultaten wil het college de maatregel verlengen. Leefbaar begrijpt echter niet waarom het college niet verder kijkt naar de overige 21 wijken van het lijstje van 25 meest bedreigde wijken. Wat ons betreft komt er dan ook snel een analyse van die andere wijken. Komen ze overeen met de wijken waar nu de Rotterdamwet van kracht is, dan kan deze succesvolle maatregelen ook die wijken naar een hoger plan tillen, aldus raadslid Henk Sonneveld. De Afrikaanderwijk, Tussendijken, Middelland, Delfshaven, Bergpolder en de Agniesebuurt stonden eind 2005 sowieso al op de nominatie om onder de Rotterdamwet te gaan vallen en de deelgemeente Noord vroeg onlangs in zijn wijkactieprogramma voor de aanpak van jeugdoverlast zelf om het invoeren van de Rotterdamwet.

Een nieuw probleem in de zwakke wijken is het groeiende aantal Midden- en Oost-Europeanen. Leefbaar stelde dit probleem al vaker aan de orde en ook in deze evaluatie werd dit punt benadrukt. Het college vond het eerder echter niet nodig om de werking van de Rotterdamwet uit te breiden naar buitenlandse arbeidskrachten, zoals Leefbaar Rotterdam had voorgesteld. De zogenaamde MOEers hoeven zich namelijk niet in te schrijven als ze hier slechts kort verblijven en omzeilen hierdoor de Rotterdamwet.