Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | Februari

* | Nieuw actieplan gezondheid in de maak

Nieuw actieplan gezondheid in de maak

Er is gekeken welke actiepunten uit de nota 2004-2008 geheel, deels of niet zijn uitgevoerd. Dit wordt verwerkt in de nieuwe nota.

Er komt een nieuw gemeentelijk gezondheidsplan. De gemeente is verplicht op basis van de Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid een nota 'Gemeentelijk gezondheidsbeleid' te hebben. De nota 2004-2008 is vier jaar geleden geschreven, met daarin opgenomen een actieplan. In aanloop naar de tweede nota voor de jaren 2008-2012 is gekeken welke actiepunten ten uitvoer zijn gebracht en welke nog niet of nog niet helemaal. Het blijkt dat er al veel actiepunten zijn uitgevoerd. Andere punten zijn mogelijk door de tijd achterhaald. Dit wordt allemaal verwerkt in de nieuwe nota, de tweede nota 'Gemeentelijk Gezondheidsplan Smallingerland 2008-2012', die dit jaar in de gemeenteraad zal worden besproken.

De actiepunten hebben met name betrekking op het gebied van leefstijl. Dat zijn ook de punten van het masterplan 'Gezond Leven', dat onlangs in het college aan de orde is geweest. Denk hierbij aan: actie om toename te stoppen van het aantal kinderen met overgewicht, om verslavingsproblemen te voorkomen en terug te dringen en om seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) terug te dringen. Eén van de actiepunten in het gezondheidsbeleid is ook het vergroten van weerbaarheid van kinderen: makkelijk nee kunnen zeggen tegen invloeden van buitenaf, niet meegaan in groepsdruk als het gaat om bv. roken of drinken of pesten.