VVD


6-2-2008

Grote zorgen over financieringstekort kinderopvang

Voor de VVD staat het belang van goede kinderopvang als een paal boven water.

Het hebben van goede opvang leidt immers tot een toename van de arbeidsparticipatie van vrouwen, het is goed voor de arbeidsmarkt en goed voor de economische ontwikkeling in Nederland.

Maar woordvoerder Ineke Dezentjé Hamming maakt zich steeds meer zorgen over de financiering van de opvang. Dezentjé: "In de Rijksbegroting werd al gesproken over tegenvallers van ruim 300 miljoen, maar ik heb het gevoel dat dit bedrag inmiddels veel verder is opgelopen, omdat de regeling immers zo'n succes is." Dezentjé zal staatssecretaris Dijksma op dit punt morgen zeker vragen stellen. "Ik wil haar op zijn minst horen zeggen dat ze dit nu al regelt met de minister van Financiën om te voorkomen dat ouders met Prinsjesdag te horen krijgen dat ze meer moeten gaan betalen!"

"Ik krijg vele mails en reacties van kinderopvangorganisaties die in grote financiële problemen dreigen te raken. Eerder heeft het Waarborgfonds Kinderopvang hetzelfde gesignaleerd. Ik wil zeker weten dat het kabinet alles op alles zet om die tekorten op te lossen.", aldus de VVD-woordvoerder.

De economische tegenwind die wij volgens het CPB dit jaar kunnen verwachten moet volgens economen voornamelijk worden opgelost door het vergroten van het arbeidsaanbod. Betaalbare kinderopvang is dus van levensbelang! Of wil het kabinet soms dat we de regeling wegens succes annuleren?!