VVD


6-2-2008

Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gastouder

Gastouders moeten van dit kabinet aan steeds meer kwaliteitscriteria voldoen.

Logische criteria die te maken hebben met de gezondheid en veiligheid van kinderen, maar ook een aantal criteria waar de VVD vraagtekens bij zet. Woordvoerder Ineke Dezentjé Hamming: "Veiligheid en gezondheid staan ook voor de VVD als een paal boven water. Maar moeten we een oma die zes kinderen heeft opgevoed, een EHBO-cursus laten volgen? En waar komt het criterium van maximaal 4 kinderen per gastouder vandaan? Gaan we dan bij een thuisblijfmoeder van 5 kinderen ook maatregelen treffen?" De VVD houdt dan ook vast aan het maximum van 6 kinderen zoals al verwoord in de aangenomen motie Blok. "Overigens gaf staatssecretaris Dijksma in november vorig jaar zelf ook aan geen maximum aan het aantal kinderen te willen stellen, maar zij is kennelijk van gedachten veranderd!"

Ook zet de VVD vraagtekens bij eisen als het volgen van een opvoedcursus of het hebben van kennis over de ontwikkeling van kinderen. Dezentjé: "Laten we het nu weer niet overdrijven. Iedereen kan in dit land de keuze maken aan kinderen te beginnen, daar zijn geen regels voor. Laten we dan gastouderschap niet willen dichtregelen door zo veel en onnodige eisen te stellen. Trouwens, de experimenten met gastouderopvang lopen nog, dus laten we niet tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen!"

Door de toename van het aantal vrouwen op de arbeidsmarkt en de wachtlijsten bij commerciële kinderopvang, is de vraag naar gastouders substantieel toegenomen. Die groei zou mogelijk een negatieve invloed hebben op de kwaliteit, wat reden is geweest om in december 2007 een nieuw convenant voor de kwaliteit van kinderopvang te sluiten. De Kamer spreekt morgen met staatssecretaris Dijksma over dit onderwerp.