Provincie Groningen

Discussieprogramma 'De Uitlaatklep' 6 februari 2008

"Ik schaam me er soms voor dat ik op het VMBO zit; ik heb wel eens gezegd dat ik op de HAVO zit, er wordt op je neergekeken". "We zijn geen criminelen," zeggen de scholieren van het VMBO uit Stadskanaal in gesprek met presentatrice Victoria Koblenko. Dit is een van de onderwerpen uit de eerste aflevering van de Uitlaatklep, het nieuwe 10-delige discussieprogramma voor jongeren op RTV Noord. De serie start op 6 februari, iedere woensdag om 18.22 uur, met ieder uur een herhaling.

Andere onderwerpen die aan bod komen zijn: Hoe verbeter je het VMBO? Hoe kunnen we de verhouding tussen mensen van verschillende etnische afkomst verbeteren? Wat moeten we met Europa? Hoe pak je drankmisbruik onder jongeren aan? Zijn er op school nieuwe gedragsregels nodig?

Het zijn onderwerpen waar normaal alleen volwassenen over praten; van regering tot schoolleiding en allerlei deskundigen hebben hierover een mening. Maar wat vinden de betrokken jongeren zelf? Met name jongeren van VMBO en HAVO, die samen meer dan 65% van de scholieren uitmaken. Zij kunnen zich uitspreken in de Uitlaatklep en oplossingen aandragen voor actuele problemen.

De jongeren behandelen één onderwerp per programma, uitgewerkt in verschillende stellingen. Zo concreet mogelijk en uitgewerkt naar oplossingen die meteen werken, in de eigen omgeving en de school. Steeds moet hun eigen rol en verantwoordelijkheid daarin duidelijk worden. Een deskundige mag twee maal in het programma reageren op de jongeren.

Discussieprogramma De Uitlaatklep De Uitlaatklep reist door de provincie Groningen langs negen verschillende middelbare scholen. Daar worden de opnamen in een soort arena gemaakt. Twaalf leerlingen per school gaan met elkaar in discussie. Vooral jongeren die niet zo vaak worden gehoord komen in dit programma aan bod.
In de tiende en laatste aflevering komen drie leerlingen per school terug om te vertellen wat de school en de politiek in de tussentijd met hun oplossingen heeft gedaan en wat ze verder van plan zijn om eraan te gaan doen.

De Uitlaatklep is niet alleen maar een uitzending op televisie. Per aflevering is er op de school een voortraject van drie bijeenkomsten waarin discussies worden voorbereid. Vaak als onderdeel van het vak maatschappijleer. Zo leren we de meningen en gevoelens van jongeren goed kennen. Deze bevindingen worden doorgegeven aan bestuurders en politici, die hiermee rekening kunnen houden als zij nieuwe regels en beleid willen maken.

Aan het programma is ook een website gekoppeld (www.deuitlaatklep.tv). De jongeren kunnen daarop ook hun ideeën en oplossingen kwijt en met elkaar in discussie gaan.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door:
* Provincie Groningen en Leader;

* Forum voor Democratische Ontwikkeling;

* Stichting Kinderpostzegels Nederland.

6 februari 2008