ABVAKABO FNV

Voorbeeld reiskostenregeling verpleging, verzorging en thuiszorg

In de nieuwe cao Verpleeg- en verzorgingshuizen en Thuiszorg is een afspraak gemaakt over de reiskosten. In het akkoord is hierover de volgende tekst opgenomen:

Per 1 januari 2008 gelden in de voor alle onder deze cao vallende organisaties de volgende vergoedingen:

* Een vergoeding voor reiskosten dagelijks woon-werkverkeer (conform de systematiek van de huidige cao V&V artikel 10.1.1);
* Een vergoeding voor reiskosten die werknemers als gevolg van hun functie moeten maken (dienstreizen) en/of waarbij een scheiding tussen woon/werkverkeer en reizen voor het werk niet mogelijk is (conform systematiek huidige cao Thuiszorg).

Lokale regelingen vervallen niet

Naar we hebben begrepen heeft deze afspraak in een aantal organisaties tot onrust of onduidelijkheid geleid. Met name voor werknemers die vielen onder de cao Thuiszorg en die een vaste werkplek hebben en geen of nauwelijks dienstreizen maken kan de nieuwe afspraak leiden tot een lagere vergoeding. Dat geldt in bijzondere mate voor de werknemer die met het openbaar vervoer naar het werk reist en die geen eigen bijdrage betaalde.

In een aantal thuiszorgorganisaties geldt er een instellingsregeling voor de reis- en verblijfkosten. De cao Thuiszorg bood aan werkgever en ondernemingsraad die mogelijkheid. Als er een dergelijke instellingsregeling is afgesproken, dan blijft die gewoon geldig, tenzij or en de werkgever iets anders afspreken.

Voorbeeldregeling

Voor organisaties waar nog geen instellingsregeling geldt (zowel in verpleeg- en verzorgingshuizen als de thuiszorg) is de nieuwe cao wellicht een mooi moment om het overleg met de werkgever hierover te openen. Als de ondernemingsraad daartoe het initiatief neemt, is de werkgever verplicht daarover overleg te voeren.

Ter ondersteuning van het or-werk heeft ABVAKABO FNV de bijgaande voorbeeldregeling voor reiskosten gemaakt. Naar onze mening is dit een complete regeling die rekening houdt met veel verschillende situaties en die daarnaast het gebruik van het openbaar vervoer stimuleert.

U leest meer in de brief die samen met de regeling aan de ondernemingsraden is verstuurd.
06-02-2008, VVT (Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg) | Meer