Platform Biologica


Eerste Biologische Ondernemersdag loopt storm
6 februari 2008

PERSBERICHT - 400 bezoekers, op 300 gerekend - Bij de opening van de eerste Biologische Ondernemersdag, vanochtend op de BioVak in Apeldoorn, moesten stoelen bijgezet worden. De Biologische Ondernemersdag bleek een schot in de roos. 400 bezoekers, waarvan het merendeel boeren, luisterden naar het openingswoord van Martin Wiersema, veehouder en voorzitter van de Vakgroep Biologische Landbouw van LTO en Biologica die de dag had georganiseerd. Arie van den Brand, voorzitter van Biologica, constateerde: Met deze dag is een nieuw tijdperk begonnen voor de biologische sector

Vervolgens kwamen diverse sprekers aan het woord rond themas als vermarkting, economische aspecten en biodiversiteit. Een van de opvallende stellingen in het ochtendprogramma kwam van Jurgen Tack, onderzoeker van het Belgische Instituut Natuur- & Bosonderzoek. Biologische landbouw profileert zich nu vooral met gezondheid, maar zou zich veel meer moeten profileren met haar positieve invloed op de planeet: biodiversiteit en klimaat. Want zowel onderzoek als financiering leveren op dat gebied het meeste op, aldus Jurgen Tack.

Andere sprekers
Leontine Gast, marketingdeskundige, signaleerde dat consumenten grote behoefte hebben aan authenticiteit en realisme en haalde het programma Boer zoekt vrouw aan als voorbeeld. Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, riep de aanwezige biologische boeren op om meer naar afdelings- en regiobijeenkomsten van LTO te komen, en op die manier direct invloed uit te oefenen op het LTO-beleid rond themas als gentechnologie. Als je invloed wil hebben op de discussie, zorg dan dat je gehoord wordt, was zijn boodschap. Na de sprekers volgde een discussie van de verschillende sprekers met de zaal, samen met LTO-voorzitter Albert Jan Maat en Biologica-voorzitter Arie van den Brand.

Presentatie handboek
Het laatste punt in het ochtendprogramma was de presentatie door Biologica van het Handboek directe verkoop van boerderijproducten. Monique van der Laan van de Beekhoeve in Kamerik (bekend van de melkpakken van De Groene Koe) nam het eerste exemplaar in ontvangst. Daarmee werd het ochtendprogramma om half een afgesloten. In de middag en avond konden de bezoekers deelnemen aan meer dan 25 workshops rond innovatie, vermarkting en directe verkoop.

De tweede dag van de BioVak richt zich speciaal op onderwijs en nieuwe intreders in de biologische landbouw en vindt morgen, donderdag 7 februari, plaats van 10.00 tot 18.00 uur in de Americahal in Apeldoorn. Entree 25,-.

Einde persbericht