Naturalis

Nationaal Natuurhistorisch Museum leiden

Naturalis ontvangt EUR 800.000,- extra van de BankGiro Loterij

PERSBERICHT
Leiden
12 februari 2008

Woensdag 6 februari vond het jaarlijkse Goed Geld Gala plaats, waarop de BankGiro Loterij zijn bijdragen aan cultuurdoelen bekendmaakt. Naturalis, sinds 2007 begunstigde van de BankGiro Loterij, viel wederom in de prijzen. Naast de bijdrage van 300.000 euro die ons als meerjarige begunstigde' ten deel viel, is een aanvraag gehonoreerd voor financiering van de opbouw van een collectie natuurfilms. Voor dit grootschalige project heeft de BankGiro Loterij 800.000 euro beschikbaar gesteld.

Het project is een samenwerking tussen Naturalis en Beeld en Geluid met als doel het opbouwen, behouden en ontsluiten van een collectie natuurfilms als onderdeel van ons cultureel erfgoed. De films van Hugo van Lawick vormen hierbij een startpunt, uiteindelijk zullen ook amateurs hun bijdragen kunnen leveren. Het brede publiek maakt dit jaar kennis met deze collectie door twee tentoonstellingen die Naturalis en Beeld en Geluid openen.
Naturalis neemt de bezoeker vanaf 10 oktober 2008 mee naar de Serengeti, een savanne in Afrika. Hier volgt de bezoeker het ritme van de gnoe, die het hele jaar op doorreis is in het gebied. Prachtige natuurfilms van Hugo van Lawick vormen het decor waarin het verhaal zich afspeelt. De expositie van Beeld en Geluid, Zoom Safari: beesten in beeld en geluid, richt zich op het fenomeen natuurfilmer. Deze is te zien van 13 juni 2008 tot en met 5 januari 2009. Naast de beide tentoonstellingen levert de samenwerking een blijvende website op. Hierop zullen natuurprogramma's en natuurfoto's verweven met de biologische achtergrondkennis vanuit Naturalis raadpleegbaar zijn.

53 miljoen euro voor cultuur
De BankGiro Loterij steunt organisaties die werken aan verrijking en behoud van cultureel erfgoed. Zij is daarmee dé cultuurloterij van Nederland. Deelnemers aan de BankGiro Loterij brachten in 2007 ruim 106 miljoen euro bijeen. De helft van deze inleg (ruim 53 miljoen euro) is vrij beschikbaar voor financiële steun aan culturele instellingen. Dat is twee miljoen euro meer dan in 2006. Elf nieuwe meerjarige begunstigden werden verwelkomd. Zij ontvangen, evenals de 34 bestaande begunstigden, voor een periode van vijf jaar een structurele bijdrage. Onder deze elf nieuwkomers zijn instellingen als Foam_Fotografiemuseum Amsterdam, het Zuiderzeemuseum Enkhuizen en het Van Abbemuseum. Daarnaast gaf de BankGiro Loterij aan vijf organisaties een eenmalige bijdrage, onder andere voor de vernieuwing van de grote zaal van De Doelen Rotterdam, restauratie van Ons Lieve Heer op Solder te Amsterdam en verbetering van het buitenmuseum van Ecomare Texel.

Persinformatie
Voor meer informatie over Naturalis: Afdeling Marketing, Susanne van Straaten, 071-5687529 of straaten@naturalis.nl
Voor specifieke vragen over de BankGiro Loterij: Birgit Deuss, 020-6732446/06-49500820 of birgit@bankgiroloterij.nl

Algemeen beeldmateriaal en het logo van Naturalis » Het beeldmateriaal is rechtenvrij en in hoge resolutie te downloaden.