Gemeente Dordrecht

Persbericht

Studenten Masteropleiding TU Delft kiezen Dordrecht als studielocatie

Studenten die de MIT Masteropleiding van de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft volgen, zijn de komende drie weken in Dordrecht om cultuurhistorische locaties te bezoeken en kennis op te doen. De groep van 55 (3e en 4e jaars) studenten zijn van 5 t/m 22 februari met hun begeleiders in Dordrecht aan het werk.

Een groep docenten van de TU Delft volgt de ruimtelijke ontwikkelingen in Dordrecht en is erg te spreken over de manier waarop Dordrecht de diverse grote projecten ontwikkelt én daarbij oog heeft voor de cultuurhistorie van de stad. De MIT Masteropleiding Bouwkunde gaat om een mastervariant waar de relatie tussen architectuur in een cultuurhistorische context centraal staat, van klassieke restauratieprojecten tot gebiedsontwikkeling.

De Kunstkerk fungeert drie weken lang als een studio waar groepjes studenten aan het werk zijn (onderzoekend, analyserend, ontwerpend) met diverse projecten zoals het Hofkwartier, Energiehuis, Huis Holster, Waalse Kerk, Lindershuis en Eurocinema. De weken en maanden daarna gaan ze in groepjes of individueel verder met de projecten aan de slag.

Na drie weken lang gewerkt te hebben met de Dordtse cultuurhistorie kunnen de studenten kiezen of ze verder gaan met een Dordts project en er dan bijvoorbeeld op afstuderen.

Het is niet zo dat de studenten nieuwe plannen maken die uitgevoerd worden. Veel van de gekozen projecten zijn al ver in planontwikkeling en/of uitvoering. Ze oefenen, waarbij ze kunnen kijken hoe de projecten in de praktijk door beleidsmakers, stedenbouwkundigen en architecten worden opgepakt en gerealiseerd. Dit houdt vooral inspiratie en uitwisseling met jong, aanstormend talent in.

Het hele MIT Masterprogramma (exclusief de afstudeerprojecten) duurt 9 weken. Over enige tijd worden diverse resultaten gepresenteerd. Bovendien denkt de TU Delft aan een tentoonstelling of publicatie aan het eind van het studieproject.

De Kunstkerk is toegankelijk voor belangstellenden wanneer de studenten daar aan het werk zijn.

Het programma in Dordrecht is georganiseerd door bureau Monumentenzorg en Archeologie en de TU Delft in samenwerking met de afdeling Projectmanagement en de vereniging Hendrick de Keyser.