Gemeente Leiden

Datum | |6 februari 2008 |

15de-eeuwse schermgevel aan de Breestraat

Bij bouwhistorisch onderzoek werd recent een bijzondere vondst gedaan. Breestraat 95 blijkt een 600 jaar oud huis te zijn, waarvan de originele voorgevel kon worden gereconstrueerd op basis van bouwhistorisch onderzoek.

Achter de ongeveer 150 jaar oude voorgevel van het rijksmonument Breestraat 95 in Leiden heeft onderzoek van gemeentelijk bouwhistoricus Edwin Orsel aangetoond dat, in tegenstelling tot wat deze voorgevel doet vermoeden, Breestraat 95 een 600 jaar oud huis is. Bij het bouwhistorisch onderzoek is vrijwel de gehele originele kapconstructie aangetroffen. Houtmonsters hiervan konden worden gedateerd tussen 1405-1411.

Van een deel Breestraat, waaronder nummer 95, bestaat een 16de-eeuwse tekening. Op basis van de tekening en het onderzoek kon de oorspronkelijke voorgevel worden gereconstrueerd. Het huis blijkt een schermgevel te hebben gehad. Dit is een hoge gevel, hoger opgetrokken dan het gebouw. De hoogte -waardoor het gebouw meer verdiepingen lijkt te hebben- was bedoeld om te imponeren. Het toepassen van hoektorentjes versterkte dit.

De zeldzame combinatie van bouwhistorische gegevens met de oude prent heeft geleid tot een betrouwbare reconstructie, waardoor nu meer bekend is over deze in Leiden verdwenen architectuur.