Gemeente Leeuwarden

Laatste ontwikkelingen Project Nieuw Zaailand

Bron: Gemeente Leeuwarden (06-02-2008)

Het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden heeft in een brief de gemeenteraad op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen op het gebied van Project Nieuw Zaailand. In deze brief wordt ingegaan op
* Vertrouwelijkheid in relatie tot berichtgeving pers
* Huidige werkzaamheden

* Fries Museum - subsidiedeadline Kompas
* Aanstaande besluitvorming

De leden van de gemeenteraad
Stand van zaken Nieuw Zaailand
Stadsontwikkeling- en beheer
Projecten
(058) 233 23 67 Marcel Slijkhuis


1 februari 2008, verzonden:

Geachte leden van de raad,

Begin januari 2008 bent u geïnformeerd over de ontbinding van de SOK Nieuw Zaailand door het Fries Museum. Enkele raadsleden hebben nadere informatie gevraagd over de stand van zaken, vertrouwelijkheid van informatie en de te verwachten besluitvorming. Onderstaand wordt u nader geïnformeerd.


1. Vertrouwelijkheid in relatie tot berichtgeving pers In het besloten gedeelte van de commissievergadering op 19 november 2007 bent u op hoofdlijnen geïnformeerd over een verwachte overschrijding van de budgetraming voor het project Nieuw Zaailand. De gehele raad is vervolgens per brief van 19 december 2007 op de hoogte gesteld. In de pers is begin januari, gelijk met de publicaties rondom het 'uitstappen' van het Fries Museum, meerdere malen bericht over een forse budgetoverschrijding. In reactie hierop heeft projectwethouder Marga Waanders richting de pers gemeld dat inderdaad een budgetoverschrijding wordt verwacht. Overigens zonder dat zij daarbij een uitspraak heeft gedaan over aard, omvang en oorzaak van de overschrijding, daar dit nog wordt onderzocht. Aan de pers zijn en worden op dit punt verder geen mededelingen gedaan.


2. Huidige werkzaamheden
Het definitief ontwerp wordt binnenkort afgerond, waarna opvolgend wordt gestart met het opstellen van het bestek. Parallel hieraan wordt grond-, geotechnisch en geohydrologisch onderzoek verricht naar het geprojecteerde uitbreidingsdeel van de garage (loopt op dit moment). Dit onderzoek wordt verricht door Raadgevend Ingenieursbureau Wiertsema en Partners.

Blad 2
Tevens is opdracht verstrekt aan CRUX Engineering BV om de second opinion te verrichten voor wat betreft de beoogde verdieping van parkeergarage Zaailand. CRUX BV betrekt in haar onderzoek zowel de resultaten en conclusies van oude onderzoeken alsook de recente onderzoeken. Omdat CRUX BV voor haar werkzaamheden afhankelijk is van input van nog lopende onderzoeken zal het advies niet voor eind februari beschikbaar zijn.
Naast het geven van een second opinion heeft CRUX BV opdracht gekregen om een 'Risicoanalyse omgevingsbeïnvloeding en schadepredictie' op te stellen. Het betreft hier gebruikelijk onderzoek naar de mogelijke effecten en gevolgen van de bouwwerkzaamheden in relatie tot de omgeving (belendende percelen).
Daarnaast wordt tussen de contractpartijen (inclusief het Fries Museum) op dit moment gewerkt aan het opstellen van een geactualiseerde projectplanning.
Zinvolle beoordeling van de bovenstaande producten kan alleen in onderlinge samenhang. Op het moment dat dit mogelijk is zullen wij ons advies formuleren (zie punt 4).


3. Fries Museum - subsidiedeadline Kompas Tussen contractpartijen en subsidieverstrekkers vindt op dit moment intensief overleg plaats inzake de omgang met de subsidiedeadline, verbonden aan de KOMPAS bijdrage voor het Fries Museum. Aan de pers wordt over het tussentijdse verloop van de overleggen geen informatie verstrekt. De contractpartijen hebben bestuurlijk uitgesproken zich sterk te willen maken voor ongewijzigde voortzetting van het project. Planvoorbereidingen worden dan ook doorgezet als ware geen sprake van de ontbinding door het Fries Museum. Dit overigens met de aantekening dat wij terughoudend zullen zijn met het doen van fysieke investeringen (bijvoorbeeld riolering/kabels en leidingen) en deze waar mogelijk in de tijd "naar achteren" zullen schuiven.

Blad 3


4. Aanstaande besluitvorming
Op basis van de huidige planning zijn wij voornemens om u in april een raadsvoorstel voor te leggen. Hierbij zullen de volgende punten u ter besluitvorming en/of informatie voor worden gelegd:

- aard/omvang/oorzaak en voorstel omgang budgetoverschrijding;
- geactualiseerde planning en risico-analyse;
- afspraken Fries Museum - SNN - EZ;
- conclusies onderzoek CRUX Engineering BV;
- evaluatie afsluiting Harmoniekwartier/2e uitrit Zuiderstraat.
Wij vragen uw begrip voor het feit dat wij het onwenselijk en onverantwoord achten om u voorafgaand aan de beoogde raadsbehandeling fragmentarisch te informeren over inhoud, risico's en financiën.

Indien zich tussentijds bijzonderheden voordoen, dan wordt u daarvan onverwijld op de hoogte gesteld.

Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Leeuwarden, burgemeester,
secretaris,