Ingezonden persbericht


Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Aviodrome 'dolgelukkig' met groot bedrag van BankGiro Loterij

Lelystad, 6 februari 2008 - Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is dolgelukkig met de bekendmaking door de BankGiro Loterij dat de Aviodrome minimaal vijf jaar lang een bedrag van ¤ 200.000,- per jaar zal ontvangen. Dit geld zal door de Aviodrome onder andere worden gebruikt om de historische Lockheed Constellation, een beroemd viermotorig passagiersvliegtuig uit de jaren veertig, weer vliegend te maken. Daarnaast wil het luchtvaart-themapark in Lelystad een belangrijke Nederlandse luchtvaartontwikkeling, de Aviobrug (beter bekend als de 'loopbrug' of de 'slurf') toe voegen aan zijn historische luchtvaartcollectie en in gebruik nemen als nieuwe publieksentree tot de tentoongestelde Boeing 747 Jumbojet.

Vanmiddag ontving Aviodrome-directeur Arno van der Holst uit handen van de directie van de BankGiro Loterij een cheque van ¤ 200.000,-. Daarmee werd het luchtvaart-themapark een van de nieuwe zogenaamde 'beneficiënten' van deze loterij, die zich inzet voor de ondersteuning van Nederlandse culturele doelen.

Blijk van erkenning

Arno van der Holst zei dolgelukkig te zijn en erg trots op dit duidelijke blijk van erkenning van de BankGiro Loterij. Het is een beloning voor het werk van de vrijwilligers en de medewerkers van de Aviodrome, en voor alle andere mensen die zich voor dit nationaal instituut én voor het behoud van de historische luchtvaart hebben ingezet. Hij zei verder dat hij hoopte dat dit een impuls zal zijn voor de gemeentelijke, provinciale en de Rijksoverheid, om ook een beleid op het gebied van mobiel erfgoed te gaan ontwikkelen.

Amsterdamse grachten

Ieder jaar bezoeken zo'n 200.000 belangstellenden, vooral gezinnen, het luchtvaart-themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad, dat vier jaar geleden werd geopend. In de afgelopen jaren heeft de Aviodrome herhaaldelijk de aandacht getrokken. Dat gebeurde onder andere door de verwerving van de enorme historische erfenis van Fokker na het faillissement van de Nederlandse vliegtuigenfabriek in 1996 en door de aankoop in 1999 van de beroemde Douglas DC-2 'Uiver' uit 1934. In het jaar 2000 organiseerde de Aviodrome een expeditie naar het door indianen bewoonde binnenland van Venezuela om daar een Nederlands Fokker F.8-passagiersvliegtuig uit 1929 te bergen en voor het nageslacht te bewaren. Ook de aankoop van de laatste vliegende Constellation ter wereld en de tocht door de grachten van Amsterdam naar Lelystad van een Jumbojet van de KLM trok in 2004 internationale belangstelling. Al deze vliegtuigen zijn nu te zien bij de Aviodrome in Lelystad.

Nóg leuker

Het geld van de BankGiro Loterij zal in de komende vijf jaar worden gebruikt om het familie-luchtvaartpark nog leuker en aantrekkelijker te maken. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad is dagelijks voor bezoekers geopend van 10.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen buiten de schoolvakanties. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de Aviodrome via tel. 0900-AVIODROME (0900-2846376; 25. ct.p.min) of via de website www.aviodrome.nl.

BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij is de grootste cultuurloterij van Nederland. Ruim één miljoen mensen spelen maandelijks mee. Met het eigen bank- of girorekeningnummer als lotnummer maken de deelnemers elke maand kans op bijna 200.000 prijzen, waaronder de maandelijkse hoofdprijs van 500.000 euro.



Ingezonden persbericht