Gemeente Beverwijk


06-02-2008 College doet voorstellen ter verbetering afvalinzameling

Op verzoek van de gemeenteraad heeft het college van B&W onderzoek laten doen naar mogelijkheden tot verbetering van de afvalinzameling. Vandaag stuurt het college een raadsvoorstel naar de raad waarin zij een aantal voorstellen tot verbetering doet.

Het onderzoek, dat is uitgevoerd door deskundigen van de Huisvuilcentrale Alkmaar, geeft antwoord op drie vragen: 1. In hoeverre is verdere invoering van ondergrondse inzameling wenselijk. 2. Verbetering inzamelresultaten oud papier en karton 3. Differentiatie afvalstoffenheffing.

Daarnaast is in het verlengde van het onderzoek bekeken op welke manier knelpuntlocaties bij inzameling van huishoudelijk afval beter kunnen worden opgelost. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek heeft het college de volgende beleidsuitgangspunten geformuleerd.
- In bestaande laagbouwwijken geen ondergrondse inzameling.
- Bij nieuwbouw en renovatie huishoudelijk afval volledig via ondergrondse containers.
- Ingeval van ondergrondse inzameling bij laagbouw de bestaande wijze van afvalscheiding (restafval en GFT) te handhaven.
- Verspreid over de gemeente 10 tot 14 ondergrondse papiercontainers bij te plaatsen en bij de plaatsbepaling rekening te houden met eventuele bestaande vormen van inzameling door vrijwilligers. Onderzoeken of uitbreiding van huis-aan-huis inzameling oud papier door vrijwilligers mogelijk is.
- De huidige differentiatie van de afvalstoffenheffing op basis van één- of meerpersoonshuishoudens te handhaven. Andere vormen van differentiatie, zoals bijvoorbeeld afrekenen op basis van aangeboden gewicht, zijn niet aanbevelenswaardig
- De gemeenteraad voor te stellen het gereserveerde budget voor de invoering van Diftar deels te besteden aan het oplossen van 15 knelpunten, waarbij de inzameling via minicontainers vervangen wordt door ondergrondse inzameling.

Als de raad de uitgangspunten onderschrijft, levert dat een verbetering op van de kwaliteit van de afvalinzameling, het bevorderen van afvalscheiding en het oplossen van knelpunten bij de inzameling van minicontainers.