Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

'VERBINDING LEIDSCHE RIJN-DOMPLEIN LANGS DE LIMES-WEG?'

Debat over de relatie tussen archeologie en stedenbouw

Programmabureau de LIMES i.s.m. Architectuurcentrum Aorta en de Gemeente Utrecht Woensdag 6 februari 2008, 19.30 tot 21.30 uur

Korte Film
'Fietsen over de Romeinse weg' (2007) is een korte film over de route tussen Leidsche Rijn en Utrecht. De fietser neemt ons mee van Leidsche Rijn naar Utrecht, via Romeinse plaatsen en via de Romeinse weg, die de beide stadsdelen met elkaar verbindt.

Debat
In het aansluitende debat staat het idee centraal dat archeologen stedenbouwkundigen kunnen voeden en ondersteunen om een geïnspireerde en gehechte woonomgeving te bouwen. Voor de Vinex-locatie Leidsche Rijn betekent dit: een plek waar mensen zich thuis voelen in een stadsdeel dat onderdeel uitmaakt van de totale gemeente via het opnieuw aanbrengen van verbanden uit het verleden. Wordt de gewenste mentale verbinding tussen Leidsche Rijn en de stad Utrecht bevorderd door de Romeinse erfgoed-projecten op beide plekken? En zijn hiermee overige barrières als de snelweg, het kanaal en het effect van nieuwbouw te overbruggen? Archeologen, stedenbouwkundigen, marktpartijen en bewoners gaan met elkaar in debat over de (on)mogelijkheden van het het inzetten van erfgoed in een dergelijk stadssociologisch vraagstuk.

Debat met onder meer Marcel Carpay (directeur Programmabureau de LIMES), Dr. Martijn Duineveld (Universiteit Wageningen), Prof. Bloemers (Universiteit van Amsterdam), Annemiek Rijckenberg (stedenbouwkundig adviseur en voormalig wethouder Utrecht), Marinke Steenhuis (directeur Steenhuis Stedenbouw en Landschap), Mariet Schoenmakers (directeur AM Concepts), Peter Kuenzli (Gideon Consult en oprichter kunstproject Beyond Leidsche Rijn), Jan van Embden (secretaris Fietsersbond Utrecht). De inleiding wordt verzorgd door Erik Graafstal en Herre Wynia (stadsarcheologen Gemeente Utrecht), Theo van Wijk (voorzitter St. Domplein 2013) en de gespreksleider is Saskia van Dockum (directeur Utrechts Archief en bestuurslid St. de Limes).

programma: Korte film Fietsen over de Romeinse weg gevolgd door inleiding en debat, aansluitend borrel bij Architectuurcentrum Aorta (mogelijkheid voor bezoek tentoonstelling) locatie: Debatcentrum Tumult (Domplein 5, Utrecht) toegang: E 5,00
reserveren: 030-232168 (Architectuurcentrum Aorta) informatie: 030-2321686 (Architectuurcentrum Aorta)



Ingezonden persbericht