Beeld en Geluid


Persbericht, 7 februari 2008

Beeld en Geluid ontvangt vorstelijke schenking van BankGiro Loterij

Hilversum Woensdag 6 februari vond het jaarlijkse Goed Geld Gala plaats, waarop de BankGiro Loterij zijn bijdragen aan cultuurdoelen bekendmaakt. Beeld en Geluid, sinds vorig jaar begunstigde van de BankGiro Loterij, viel danig in de prijzen. Naast de bijdrage van 300.000 euro die Beeld en Geluid dit jaar als 'meerjarige begunstigde' ten deel viel werd ook een aanvraag gehonoreerd voor financiering van het komende tentoonstellingsproject over natuurfilms en -programma's: Zoom Safari: beesten in beeld en geluid. Deze tijdelijke tentoonstelling zal te zien zijn van 13 juni 2008 t/m 5 januari 2009 in de Blauwe Zaal bij Beeld en Geluid.

De tentoonstelling en het daar aan gekoppelde bioscoopprogramma hebben als 'Nachtwacht' de films van cameraman en natuurfilmer Hugo van Lawick, maar tonen de collectie natuurprogramma's in de breedte. Waaronder dus ook films van Han Rensenbrink, Bert Haanstra en televisieseries als WakuWaku. De nieuwe expositie is een samenwerking met Museum Naturalis in Leiden, dat een aansluitende tentoonstelling over de Afrikaanse savanne maakt, waarin de Van Lawick-films opnieuw een hoofdrol spelen. De samenwerking met Naturalis levert daarnaast een blijvende website op. Op die website zullen natuurprogramma's en natuurfoto's verweven met de biologische achtergrondkennis vanuit Naturalis raadpleegbaar zijn. Voor het realiseren van de beide tentoonstellingen en de website stelt de BankGiro Loterij 800.000 euro ter beschikking. Pieter van der Heijden, directeur van de Beeld en Geluid experience : "Ik ben vreselijk verguld met deze gift. Dit betekent dat we ons plan kunnen uitvoeren zoals het bedacht was; iets dat we op eigen budget nooit gered zouden hebben."

53 miljoen euro voor cultuur
De BankGiro Loterij steunt organisaties die werken aan verrijking en behoud van cultureel erfgoed. Zij is daarmee dé cultuurloterij van Nederland. Deelnemers aan de BankGiro Loterij brachten in 2007 ruim 106 miljoen euro bijeen. De helft van deze inleg (ruim 53 miljoen euro) is vrij beschikbaar voor financiële steun aan culturele instellingen. Dat is twee miljoen euro meer dan in 2006. Elf nieuwe meerjarige begunstigden werden verwelkomd. Zij ontvangen, evenals de 34 bestaande begunstigden, voor een periode van vijf jaar een structurele bijdrage. Onder deze elf nieuwkomers zijn instellingen als Foam_Fotografiemuseum Amsterdam, het Zuiderzeemuseum Enkhuizen en het Van Abbemuseum. Daarnaast gaf de BankGiro Loterij aan vijf organisaties een eenmalige bijdrage, onder andere voor de vernieuwing van de grote zaal van De Doelen Rotterdam, restauratie van Ons' Lieve Heer op Solder te Amsterdam en verbetering van het buitenmuseum van Ecomare Texel.

Beeld en Geluid besteedde de bijdrage van de BankGiro Loterij in 2007 onder meer aan de succesvolle tijdelijke tentoonstelling Van Kooten en De Bie: En wel hierom! en aan de actualisering van de audiovisuele fragmenten in de vaste tentoonstelling in de Beeld en Geluid experience.