Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Water

Bestuurlijke bijeenkomst Europese Kaderrichtlijn Water

Op woensdagmiddag 6 februari kwamen wethouders van de verschillende gemeenten en een vertegenwoordiger van Rijkswaterstaat samen om de resultaten van de analyse voor de invoering van de Kaderrichtlijn te bespreken.

Het doel van de bespreking was om het resultaat van de voorbereidingen gedurende de afgelopen jaren de revue te laten passeren en bestuurlijk draagvlak onder de verschillende partners in het water te creëren voor de maatregelen die hieruit voortkomen. Zoals dhr. De Rooij (hoogheemraad waterkwaliteit) in zijn welkomstwoord kenmerkend memoreerde; "staan gemeenten, provincie, rijksoverheid en waterschap nu voor het moment waarop de voorgenomen maatregelen ter verbetering van de waterkwaliteit in de definitieve plannen en begrotingen worden opgenomen. Een kenmerkend moment om het geheel samen nog eens te overzien en de voorgenomen inzet met elkaar door te nemen."

De algemene conclusie in de inleiding van dhr. De Rooij was dat door de inspanningen van alle partijen in de afgelopen jaren al veel is bereikt. Naast de verbetering van de rioleringssituatie kunnen onder anderee de intensiviteit in de aanleg van natuurvriendelijke oeverbeschoeiing en diverse verbetermaatregelen zoals de aanpak van de Bergse Plassen worden genoemd. Ook staat er al veel in de steigers en wordt een en ander beschreven in de beheersplannen en de gemeentelijke waterplannen. Toekomstperspectieven die zeker een belangrijke bijdrage zullen leveren aan de volgens de Kaderrichtlijn te behalen doelstellingen.

Er kan dan ook worden geconstateerd dat de aanvullende maatregelen die voortkomen uit de verdere uitwerking van de Kaderrichtlijn voor alle partijen (financieel) te overzien zijn. Dit betekent volstrekt niet dat in het beheersgebied van het hoogheemraadschap gemoedelijk achterover gezeten kan worden. De voornemens -bestaande en nieuwe- moeten immers wel in de praktijk worden waar gemaakt. Nogmaals is duidelijk geworden dat de nutriënten een belangrijk chemisch en biologisch probleem zijn voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. De aanpak van deze (diffuus vrij komende) stoffen vraagt naast de maatregelen ter verbetering van de ecologische inrichting vooral ook een generieke aanpak in het mestbeleid. Simpelweg, in de toekomst bij het uitvoeren van de diverse maatregelen zou kunnen blijken dat de waterkwaliteitsdoelen van de Kaderrichtlijn slechts kunnen worden bereikt tenzij de rijksoverheid een hierop afgestemd mestbeleid invoert en handhaaft. Dit laat onverlet dat het waterschap en de gemeenten de nu voorgenomen maatregelen zullen uitvoeren.

Tijdens de bijeenkomst presenteerde Jack Hemelraad van het hoogheemraadschap kaarten waarop de eerder geplande (Afbeelding) maatregelen en de bij de Kaderrichtlijn extra voorgenomen (Afbeelding) maatregelen in pictogrammen overzichtelijk zijn aangegeven, en ging hij dieper in op deze maatregelen.

Uit de presentatie werd duidelijk dat naast een aantal zeer lokale maatregelen, zoals de verbetering van de waterkwaliteit in de Kralingseplas, door het gehele gebied het visstandbeheer en de vispasseerbaarheid de maatregelen zijn die via het traject van de Kaderrichtlijn extra worden geformuleerd. Naast de verbetering van de vispasseerbaarheid van bestaande blokkades (stuwen, gemalen e.d.) in het watersysteem, zal de vispasseerbaarheid vooral ook de aandacht vragen bij het realiseren van nieuwe planologische ontwikkelingen (Westergouwe, RZG e.d.).

Door Jan Lemkes, coördinator Kaderrichtlijn van het hoogheemraadschap, werd de verdere procedure nog een nader belicht. Hieruit bleek dat, voordat Verkeer en Waterstaat het Stroomgebiedsbeheersplan naar Brussel kan zenden, er nog veel moet gebeuren. De activiteiten die hierbij van belang zijn had hij in een spoorboekje (Afbeelding) vervat. Hij hoopt dan ook dat de bijeenkomst ertoe heeft kunnen bijdragen dat besluitvorming bij de verschillende betrokken overheden in de komende maanden flexibel zal verlopen.

Na enige toelichting op de vragen van de verschillende afvaardigingen werd uiteindelijk geconcludeerd dat het nu voorliggende pakket van extra of aanvullende maatregelen volgend uit de Kaderrichtlijn acceptabel is. Over de voorliggende plannen bestaat dan ook een zekere bestuurlijke consensus tussen de verschillende partijen, waarmee de nu voorgenomen koers verder kan worden gedragen naar de dagelijkse en algemene besturen van de verschillende overheden.

In communicatieve zin werd geconcludeerd dat los van zijdelingse communicatie, zoals in dit internetbericht, een apart communicatietraject over de plannen volgend uit de Kaderrichtlijn overbodig wordt geacht. Het beste is om hierover bij de werkelijke uitvoering van de nu te plannen maatregelen de communicatie over achtergronden e.d. op te nemen.


Downloads Zie het origineel


* Geplande maatregelen

* Extra maatregelen

* Spoorboekje