Toetsprotocol CKB-online ingrijpend vernieuwd


ROTTERDAM, 20080206 -- Begin februari 2008 is de nieuwe versie van het softwareprogramma Toetsprotocol CKB-online in gebruik genomen. Zowel de inhoud en functionaliteit als de vormgeving van het programma zijn ingrijpend vernieuwd. Door deze aanpassingen kunnen gemeentelijke plantoetsers het instrument nog meer dan voorheen hanteren om de noodzakelijke sturing, verantwoording en transparantie aan te brengen in de toetsing van bouwplannen. Een aanzienlijk aantal Nederlandse gemeenten gebruikt Toetsprotocol CKB-online om de aanvragen voor bouwplannen te toetsen aan de eisen van het Bouwbesluit.

Toetsprotocol CKB-online stelt gemeenten in staat een aanvraag voor een bouwplan te toetsen aan de hand van een matrix met gebouwfuncties en aspecten uit het Bouwbesluit. Dit betreft in totaal 650 toetsthema's. Het programma bevat een landelijk vastgestelde en door de VROM-inspectie gesteunde matrix. Een gemeente kan daar echter van afwijken en haar eigen matrix vaststellen. Tot op heden was dat slechts tot een beperkt niveau mogelijk. In de nieuwe versie kan een gemeente nu zeer gedetailleerd, en voor alle 650 thema's, zelf het niveau bepalen en daarmee het gemeentelijke beleid vastleggen. Een andere belangrijke verbetering is de mogelijkheid om op verschillende manieren te rapporteren. Hierdoor wordt beter inzicht verkregen in de status van een aanvraag.

Transparantie
De kern van het programma bestaat uit een stelsel van uniforme digitale toetsregels voor de 32 meest voorkomende bouwplanaanvragen. De sturing vindt plaats via gesloten vragen. Deze zijn uitgebreider en gaan dieper naarmate zwaarder wordt getoetst. Daarnaast is het een hulpmiddel voor de feitelijke toetsing van een bouwplan. Toetsprotocol CKB-online zorgt ook voor de juiste vastlegging van de toetsresultaten, voor de gewenste verantwoording van de toetsing en voor transparantie in het geval van overdracht, controle en dossieronderzoek. Diverse incidenten en calamiteiten hebben inmiddels het belang van het goed vastleggen van de gegevens aangetoond.

Participanten
Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland, BRIS bv en DEMO bv zijn participanten in Toetsprotocol CKB-online. BRIS treedt tevens op als verkooporganisatie.

BRIS
Sinds 1992 bouwt en onderhoud BRIS bv (BouwRegelgeving InformatieSystemen) betrouwbare online software voor het juist en efficiënt toepassen van de Nederlandse bouwregelgeving. Met de praktijkbehoefte van bouwprofessionals als uitgangspunt, is BRIS vijftien jaar geleden gestart. Duizenden architecten, adviseurs, bouwbedrijven, toetsers en inspecteur werken nu dagelijks met softwareproducten van BRIS. Kijk voor meer informatie op www.bris.nl.





BRIS bv