Legaal zwartwerken met regeling Dienstverlening aan Huis


Bemiddelingsorganisatie Uw Extra Hulp loopt aan tegen onbekendheid regeling

ASSEN, 20080206 -- Bemiddelingsorganisatie Uw Extra Hulp is bezig met het landelijke uitrollen van een netwerk van dienstverleners. Hiervoor maakt de organisatie gebruik van de regeling `Dienstverlening aan huis' voor particulieren. De organisatie is succesvol gestart in Noordoost Nederland, maar loopt nog wel tegen enkele praktische bezwaren aan. Zowel potentiële klanten als dienstverleners kennen deze regeling niet en daardoor zijn er regelmatig misverstanden. Uw Extra Hulp wil helpen bij het bekend maken van de regeling en bij het bemiddelen tussen klanten en dienstverleners.

De regeling is ervoor bedacht om mensen weer terug in het arbeidsproces te krijgen. Het is een arbeidsstimuleringsregeling. Uw Extra Hulp wil zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en bemiddelen tussen dienstverleners en klanten. De organisatie gaat mensen attent maken op de regeling en wil de dienstverlener en de klant samenbrengen zodat beiden elkaar eindelijk goed kunnen vinden.

Het voordeel van de consument

De regeling maakt het mogelijk goedkoop klusjes in en om huis te laten doen. Het is de bedoeling van de regeling dat particulieren wit iemand inhuren tegen een concurrerende prijs ten opzichte van zwartwerk.
Over het algemeen melden zich 45-plussers aan en mensen die in een uitkeringssituatie zitten om als dienstverlener te starten. Er zitten veel vakmensen bij die geen werk kunnen vinden. Daarnaast hebben ook veel Vutters zich bij Uw Extra Hulp aangemeld. Door middel van deze regeling zouden deze mensen weer aan de slag kunnen.

Wat is het probleem?

De regeling werkt niet omdat niemand de regeling kent. Zowel bij de particulieren als bij de mogelijke dienstverleners is de regeling niet bekend. Zelfs bij diverse overheidsinstanties heeft men moeite om de regeling tot uitvoering te brengen. Uw Extra Hulp is in het gat gedoken, maar loopt zo nu en dan daarbij wel tegen het probleem van de onbekendheid op.

De regeling geeft particulieren het voordeel dat het werkgeversdeel van de loonkosten door deze regeling niet betaald hoeft te worden. De particulier die werk uitbesteedt heeft daardoor circa 35% voordeel. Het is een beetje vergelijkbaar met de oude regeling van de witte werkster. In de thuiszorg en kinderoppas werkt dienstverlening aan huis al wel. Met de huidige regeling is dit dus ook mogelijk wanneer iemand een klusjesman inhuurt voor het ophangen van schilderijtjes, het opruimen van een zolder of schilderen van een schuurtje. Dit kan dan nu tegen `zwarte prijzen'.

De ervaring leert inmiddels dat er nog een `bonus' is. Dankzij deze dienstverlening krijgen ouderen en alleenstaanden weer wat extra sociale aandacht. De regeling is dus op zich erg goed en kent veel voordelen. Het is alleen jammer dat de overheid er zelf weinig aan doet om de mogelijkheden voor deze vorm van arbeidsparticipatie te bevorderen. Door er nu extra aandacht voor te vragen hoopt Uw Extra Hulp dat meer mensen van deze regeling gebruik willen gaan maken. Meer informatie hierover is te vinden op www.dienstverleningaanhuis.com