Ingezonden persbericht


Persbericht Provinciale Staten

Zwolle, 31 januari 2008 08-04

Statencommissie buigt zich over jeugdzorg

Jeugdzorg is het thema van het werkbezoek dat de Statencommissie Jeugd, sociale infrastructuur en cultuur (JSC) woensdag 6 februari aflegt. De commissie laat zich tijdens dit werkbezoek onder andere informeren over gesloten jeugdzorg en Eigen Kracht Conferenties.

In de ochtend vindt eerst de openbare vergadering plaats van de commissie in het theaterhotel in Almelo.

Tijdens de commissievergadering zal Gedeputeerde Staten een presentatie verzorgen over het project Loverboys. Dit onderwerp is in 2005 door een motie van de ChristenUnie en de SP op de politieke agenda gezet. Met deze motie hebben Provinciale Staten opdracht gegeven aan het college van Gedeputeerde Staten om een provinciebrede aanpak van loverboys in overleg met Bureau Jeugdzorg Overijssel uit te werken. Gedeputeerde Staten geven inzicht in het verloop en de resultaten van het project tot nu toe.

Ook houden Gedeputeerde Staten tijdens de commissievergadering een inleiding over de overgang van justitiële jeugdinrichtingen naar gesloten jeugdzorg: een aantal jeugdgevangenissen wordt omgevormd tot gesloten jeugdzorginstellingen voor jongeren met ernstige gedragsproblemen. Dit betekent dat die instellingen geen jongeren meer opnemen die veroordeeld zijn voor het plegen van een strafbaar feit.

Een belangrijk onderwerp voor de provincie, omdat met deze mogelijkheid een bestaande tekortkoming in het jeugdzorgaanbod wordt weggenomen. Nieuwe wetgeving biedt de mogelijkheid om jongeren met gedragsproblemen, die een gevaar vormen voor zichzelf en/of hun omgeving, met dwang op te nemen in een gesloten instelling. De gesloten jeugdzorg gaat vanaf 2013 tot de verantwoordelijkheid van de provincie behoren.

Voeling met de praktijk

Direct na de vergadering, brengt de commissie een bezoek aan Huize Alexandra, onderdeel van jongerenhuis Harreveld in Almelo. Huize Alexandra herbergt in diverse leefgroepen ongeveer 60 jongeren, tussen de 12 en 21 jaar oud. Deze instelling, voorheen volledig justitiële inrichting, biedt per 1 januari 2008 gesloten jeugdzorg aan.

Er zijn gesprekken met de jongerenraad, de groepsleiders en de ondernemingsraad van Jongerenhuis Harreveld. De jongeren van Huize Alexandra verzorgen voor de commissieleden een lunch.

Na het bezoek aan Huize Alexandra staat er een bezoek aan Bureau Jeugdzorg in Almelo op het programma. Hier vindt een interactief programma plaats met als centraal onderwerp één van de speerpunten van het provinciale jeugdzorgbeleid: de Eigen Kracht Conferenties. In een Eigen Kracht Conferentie worden ouders, directe familieleden en vrienden ondersteund bij het maken van een plan om de problemen van een kind of gezin in de eigen omgeving op te lossen. De commissie zal onder andere praten met een gezin dat ervaring heeft met de Eigen Kracht Conferentie.

Noot voor de redactie,