Ingezonden persbericht


Persbericht

Hoorn, 5 februari 2008

Meldpunt Discriminatie nu ook in Hoorn

Woensdag 6 februari opent wethouder Ronald Witteveen om 15:00 uur het nieuwe Meldpunt Discriminatie West-Friesland in Hoorn.

Woon je in West-Friesland en ben je afgewezen bij een sollicitatie omdat je 'te oud' bent? Of ben je geweigerd bij een discotheek omdat je in een rolstoel zit? Of word je uitgescholden door je buren omdat je moslim bent? Dan kun je dit vanaf 6 februari melden bij het nieuwe Meldpunt Discriminatie in Hoorn. Het Meldpunt Discriminatie is onderdeel van Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord, dat al een kantoor in Alkmaar heeft.

Mensen die gediscrimineerd zijn krijgen ondersteuning en advies bij Art.1 Bureau Discriminatiezaken. Het bureau kan vertellen of er wettelijk sprake is van discriminatie, en kan naar wens bijvoorbeeld bemiddelen, of helpen bij het doen van aangifte of het voeren van een rechtzaak. Discriminatie-incidenten kunnen ook anoniem gemeld worden. Het is van groot belang dat discriminatie zoveel mogelijk gemeld wordt. Alleen dan wordt het zichtbaar en kan er iets tegen gedaan worden. Art.1 Bureau Discriminatiezaken behandelt meldingen op alle gronden en op alle terreinen. Het bureau is onafhankelijk, je kunt er ook terecht met meldingen over discriminatie door politie, gemeente of een overheidsinstantie.

Om de drempel voor slachtoffers om discriminatie te melden te verlagen, opent Art.1 Bureau Discriminatiezaken een regionaal meldpunt voor West-Friesland in Hoorn. In 2007 kwamen slechts 43 van de 208 meldingen in Noord-Holland Noord uit de regio West-Friesland. Dit terwijl recent onderzoek uitwijst dat in het afgelopen jaar maar liefst 8.800 tot 9.700 mensen in West-Friesland zich gediscrimineerd hebben gevoeld. Door melding dichterbij huis in Hoorn mogelijk te maken hoopt Art.1 Bureau Discriminatiezaken meer van deze incidenten op te sporen.

Art.1 Bureau Discriminatiezaken heeft naast klachtbehandeling nog andere taken, waaronder voorlichting aan scholen en andere doelgroepen, onderzoek en advies aan onder andere gemeenten en werkgevers over hun anti-discriminatiebeleid. De gemeente Hoorn en Stichting Netwerk ondersteunen het bureau.

Het Meldpunt Discriminatie West-Friesland is vanaf februari gevestigd in:

Wijkcentrum Kersenboogerd

Brederodegracht 1

1628 LZ Hoorn

telefoonnummer: 0229-211357

e-mail: info@art1nhn.nl

website: www.art1nhn.nl

openingstijden: dinsdag 13.00 tot 17.00, donderdag 13.00 tot 17.00,

vrijdag 9.00 tot 17.00

Met vriendelijke groet

Isa Schipper
(Voorlichter Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord)

Verdronkenoord 35a
1811 BB Alkmaar
072-5154400
voorlichting@art1nhn.nl
www.art1nhn.nl