Korps Landelijke Politiediensten

Verkeerspolitie waarschuwt voor skimmen brandstofpassen

Driebergen, 06-02-2008 o De Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft de transportsector gewaarschuwd voor tankpasfraude. Verschillende transportbedrijven hebben aangifte gedaan van het skimmen van brandstofpassen van vrachtwagencombinaties.

Skimmen (skimming) is het op onrechtmatige wijze bemachtigen en kopiëren van gegevens van de tankpassen in vrachtwagencombinaties. Meestal wordt voor dit doel een transportbedrijf in een onbewaakt ogenblik bezocht en worden tankpassen die in de vrachtwagencombinaties aanwezig zijn (meestal met pincode) gekopieerd, zodat de chauffeur / transporteur er op dat moment niets van merkt. Veel transportbedrijven hebben dan ook het idee dat er, ondanks zeer lichte braakschade aan de vrachtwagencombinatie, niets is weggenomen. De aangifte en / of melding aan de politie blijft op dat moment dan ook meestal achterwege.

In een later stadium kan met een gekopieerde versie van de tankpas op kosten van de transportondernemer getankt worden. Op het moment dat de transport ondernemer het skimmen bemerkt (meestal zon 14 dagen later) is het al te laat; duizenden liters diesel zijn getankt en in rekening gebracht.

De Dienst Verkeerspolitie geeft dan ook het advies aan transportondernemingen om tijdig melding te maken van verdachte situaties en / of onregelmatigheden op dit gebied. In geval van misbruik dient de pas zo snel mogelijk geblokkeerd te worden en zal de transportondernemer passende maatregelen moeten nemen.

In het kader van voorkomen is beter dan genezen is één van de aanbevelingen van de Dienst Verkeerspolitie van het KLPD om een tankpas & pincode te verstrekken per chauffeur i.p.v. per vrachtwagencombinatie.