Ingezonden persbericht


Shell Mediacontacten

PERSBERICHT

Den Haag, 6 februari 2008 02/08

Leaseautorijders besparen fors in internationale zuinig rijden test

Eind 2007 heeft Shell in wagenparken van 10 multinationals in 8 landen1 een zuinig rijden test uitgevoerd onder 1.141 automobilisten. Na een zuinig rijden training van Shell, realiseerden 2 op de 3 leaseautorijders een brandstofbesparing. Deze test is onderdeel van Shell's wereldwijde initiatief om automobilisten te helpen 10% brandstof te besparen. In Nederland namen de bedrijven Hewlett-Packard, Philips en Heineken deel aan de test. Bijna
3 op de 4 Nederlandse deelnemers reed zuiniger, waarbij 39% een brandstofbesparing tussen de 10 en 30% behaalde.

Met deze test wil Shell leaseautorijders bewust maken van hun brandstofverbruik en hen helpen brandstof te besparen. Internationaal liet meer dan 25% van de deelnemers een aanzienlijke brandstofbesparing van 10 tot 30% zien.

In Nederland namen 31 leaseautorijders deel aan de test. Als start van de test kregen de leaseautorijders een zuinig rijden training van John en Helen Taylor: het Australische echtpaar dat begin 2006 het Guinness wereldrecord zuinig rijden op hun naam schreef door met 24 tankbeurten de wereld rond te rijden. Daarnaast is in de test de nieuwe Shell Diesel met Economy Formule gebruikt. Deze brandstof heeft een speciale samenstelling die helpt brandstofbesparing te realiseren. Van de deelnemers die zuiniger reden, boekte 19% een brandstofbesparing tot 5% en 42% een brandstofbesparing van 5 tot 20%.

Bijna 2 ton besparing voor groot wagenpark
"Dit resultaat is ronduit verrassend goed", zegt Prosper Burnet, Green Fleet Project Manager Europa bij Hewlett-Packard in Nederland. "De uitkomsten van deze test vormen een stimulans om te kijken naar de opzet van een programma waarin we leaseautorijders op langere termijn kunnen aansporen om zich een economische rijstijl aan te meten", aldus Burnet.

Linda van Schaik, marketingmanager Benelux van Shell Nederland Verkoopmaatschappij: "Een groot wagenpark verbruikt zo'n 3 miljoen liter brandstof per jaar. Naast een forse vermindering van de CO2-uitstoot, zou een gemiddelde brandstofbesparing van bijvoorbeeld 5% ook kunnen leiden tot een kostenreductie van 175.500,-2. Door leaseautorijders daadwerkelijk te laten ondervinden hoe ze zuiniger kunnen rijden en daarmee 10% brandstof kunnen besparen, zetten we een eerste stap in de richting van een zuinigere rijstijl in Nederland", aldus Van Schaik.

De zuinig rijden test
Hewlett Packard, Philips en Heineken vinden een lager brandstofverbruik belangrijk en hebben een groener wagenpark hoog op de agenda staan. De drie bedrijven hanteren een kilometerregistratiesysteem waarmee het aantal afgelegde kilometers per liter brandstof uitgerekend kan worden. Deze kilometerregistratie diende als referentiepunt voor de resultaten van de zuinig rijden test. Gedurende vier weken is het brandstofverbruik van de deelnemers vergeleken met het in augustus en september geregistreerde brandstofverbruik.

Bespaar 10% brandstof!
Begin 2007 gaf Shell opdracht tot een wereldwijd onderzoek onder ruim drieduizend automobilisten uit 11 landen naar kennis en gedragingen rondom zuinig brandstofverbruik en wat automobilisten motiveert om hun rijstijl te veranderen3. Nederland was één van de landen waar het onderzoek werd uitgevoerd. Uit het onderzoek bleek dat weinig automobilisten weten wat ze kunnen doen om brandstof te besparen. Met dit inzicht startte Shell een wereldwijd initiatief om automobilisten te helpen 10% of meer brandstof te besparen. In Nederland riep Shell hiertoe de `Zuinig Rijden Beweging' in het leven in samenwerking met `Het Nieuwe Rijden' om automobilisten te stimuleren brandstof te besparen.

Verbeterde Diesel met Economy Formule
De verbeterde Shell Diesel met Economy Formule die gebruikt is in de test, is sinds 1 november 2007 op alle Shell stations in Nederland verkrijgbaar. De verbeterde Shell Diesel vervangt de standaard dieselbrandstof en heeft een speciale samenstelling die helpt brandstofbesparing te realiseren. Hierdoor kunnen zowel het vrachtvervoer als de particuliere rijder profiteren van meer kilometers voor hetzelfde geld.

De verbeterde Shell Diesel met Economy Formule is bekroond met de Fleet Innovatie Prijs 2007. Deze prijs wordt jaarlijks tijdens de Fleet Management Expo toegekend aan innovatieve initiatieven die bijdragen aan een optimaal beheer van het wagenpark.

Met de introductie van de Diesel met Economy Formule breidt Shell in Nederland het aanbod van brandstoffen met een brandstofbesparende formule verder uit. In april 2006 introduceerde Shell in Nederland al de verbeterde Euro 95 met Economy Formule. Beide brandstoffen zijn zonder meerprijs verkrijgbaar.