Time : 08:00:00
Date : 06 February 2008
Sender Name: IWT

IWT stimuleert voortaan internationaal innoveren via nieuw Enterprise Europe Network

Brussel, 6 februari 2008 - Op 6 februari 2008 kondigt de Europese Commissie de start van het Enterprise Europe Network aan. Het IWT maakt deel uit van het consortium dat dit nieuwe netwerk in Vlaanderen vorm zal geven. Het zal bedrijven - en in het bijzonder kmo's - helpen om te internationaliseren en om over de grenzen heen aan innovatienetwerking te doen. Het IWT kan zich hiervoor beroepen op 12 jaar expertise als Innovation Relay Centre.

Het Enterprise Europe Network werd opgericht door de Europese Commissie en heeft als motto 'Advies voor uw onderneming binnen handbereik'. Meer dan 500 organisaties uit heel Europa zullen bedrijven ondersteuning bieden op het vlak van internationaal ondernemen en innoveren. Het nieuwe netwerk integreert eigenlijk de bestaande netwerken van Innovation Relay Centres en Euro Info Centres. Dat het IWT mee deel zal uitmaken van het Vlaamse knooppunt in het Enterprise Europe Network mag niet verwonderen. Het beschikt immers over 12 jaar expertise als Innovation Relay Centre binnen het IRC-netwerk van de Europese Commissie, het grootste en krachtigste netwerk ter wereld voor de uitwisseling en verspreiding van innovatieve technologieën.

Concreet slaan het IWT, het Agentschap Economie en het Vlaams Agentschap Ondernemen (VLAO) de handen in elkaar om als consortium het Vlaamse knooppunt te worden in het Enterprise Europe Network. Met hun complementaire expertise zullen ze Vlaamse bedrijven en andere innovatie- en businessactoren een 'no wrong door' service bieden voor internationale partnering en EU-informatieverspreiding. Daartoe zullen ze bovendien nauw samenwerken met Flanders Investment and Trade (FIT).

Vlotte doorstart verzekerd
Binnen het consortium zal het IWT vanaf 1 april 2008 de dienstverlening voor internationaal innoveren verzorgen. Een taak die naadloos aansluit bij zijn huidige werking als Innovation Relay Centre voor Vlaanderen. Zo organiseerde en lanceerde het IWT de voorbije jaren onder meer e-platforms, nieuwsbrieven, internationale ontmoetingsdagen en bedrijvenmissies voor Vlaamse innovatieactoren. In totaal resulteerden deze sinds 2004 in zo'n 1 700 transnationale contacten met Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen. Goed voor tal van positieve ervaringen en kennisuitwisselingen en meer dan 50 contracten voor langetermijnsamenwerking.

Binnen het verruimde kader van het Enterprise Europe Network kan het IWT dus verdergaan op zijn elan. Meer zelfs, het zal een nog betere service kunnen bieden door de samenwerking met het Agentschap Economie en het VLAO. Deze twee consortiumpartners kunnen het IWT immers complementair advies geven over diverse aspecten van internationaal ondernemen in de Europese Unie. En binnen het Enterprise Europe Network zullen zij - vertrekkend van hun huidige werking als Euro Info Centre - vooral kmo's informeren over Europese regelgeving en subsidiemechanismen, ondersteuning bieden bij de realisatie van transnationale business partnerships, en medewerking verlenen aan het EU-beleid. Vanuit 12 jaar expertise als Innovation Relay Centre is voor het IWT dus meer dan een vlotte doorstart gegarandeerd.

Meer weten over het IWT? Surf naar www.iwt.be

Contactpersoon van het IWT voor het Enterprise Europe Network: Dirk Otte
Tel: +32 (0)2 209 09 18
E-mail: do@iwt.be

Contactpersoon:
Monique Baeteman,
PR & Communicatieverantwoordelijke IWT
Tel: +32 (0)2 209 09 17
GSM: +32 (0)497 550 900
E-mail: mb@iwt.be - http://www.iwt.be

Over het IWT
Het instituut voor Innovatie door Wetenschap en Technologie of het IWT is een overheidsinstelling die in 1991 werd opgericht door de Vlaamse Regering ter ondersteuning van technologische innovatieprojecten in Vlaanderen. In 2006 verleende het IWT in totaal 262 miljoen EUR subsidies aan innovatiesteun binnen bedrijven, organisaties, onderzoeks- en onderwijsinstellingen in Vlaanderen. Voor kmo's is er een op maat gemaakt KMO-Programma. Naast financiële steun helpt het IWT bedrijven onder andere bij het vinden van de juiste informatie, bij het zoeken van partners in binnen- en buitenland en bij de voorbereiding van projecten in Europese programma's. Het IWT heeft ook een belangrijke coördinatieopdracht die doelt op een hechte samenwerking van alle actoren in Vlaanderen die met technologische innovatie bezig zijn. IWT - Monitoring&Analyse of kortweg M&A doet aan innovatiemonitoring en publiceert regelmatig studies.

Voor meer informatie zie www.iwt.be
of tel +32 (0)2 209 09 00.

Link to Press Release - NL