Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 029/GH
Datum: 5 februari 2008

Provincie Provinciaal pact tegen schooluitval wil investeren in samenwerking om vroegtijdig schoolverlaten tegen te gaan

In de periode 2009-2011 wil de provincie Gedeputeerde Staten jaarlijks meer dan E 1 miljoen investeren om schooluitval tegen te gaanvoorkomen. Hiervoor hebben ze ingestemd met een aantal projecten die omschreven staan in het programmavoorstel Voorkomen Voortijdig Schoolverlaten(VSV). In april besluiten Provinciale Staten over het voorstel. De nadruk ligt op een betere samenwerking tussen het onderwijs, gemeenten en provincie door onder andere dagbestedingprojecten op te zetten.. Daarnaast Ook gaat de provincie 150 jongeren met een jeugdzorgindicatie een leerwerktraject aanbieden. In april besluiten Provinciale Staten over het voorstel.

In het Coalitieakkoord 2007-2011 hebben de coalitiepartners zich expliciet uitgesproken over inzet ter voorkoming van voortijdig schoolverlaten.

Hoewel het aantal vroegtijdige schoolverlaters in het schooljaar 2005/2006 een lichte daling vertoont, neemt de complexiteit en in problematiek van de leerlingen toe. Leerlingen die voor ernstige problemen op school zorgen hebben regelmatig ook problemen thuis, vertonen crimineel gedrag en/of zijn verslaafd. De problemen overstijgen vaak de verantwoordelijkheden van een afzonderlijke partij. Daarom willen de drie partijen zorgen voor een betere samenwerking.

Er wordt ruim
E 600.000,- 600.000, - beschikbaar gesteld voor het stimuleren van projecten die inzet vanuit zowel zorg, onderwijs, als welzijn en zorg of werk stimulerenvergen.. D De overige E 400.000,-, - wordt gebruikt om de leerwerktrajecten uit te voeren. Als in april de Provinciale Staten instemmen met het voorstel. Mmoeten de middelen tijdens de begrotingsbehandeling 2009 in in het najaar nog wel toegekend worden.

Het geld wordt vooralsnog ingezet voor de periode van 2009-2011.

Met het vaststellen van het programmavoorstel Voorkomen Voortijdig Schoolverlaten (VSV) geeft de provincie invulling aan het koersaccent 'Pact tegen Schooluitval'. De aanpak past goed in het Coalitieakkoord 2007-2011 waar de coalitiepartners zich expliciet hebben uitgesproken over inzet voor jeugdbeleid.


---- --