Ingezonden persbericht


Nederlanders zetten en masse klussen online

Werkspot.nl publiceert belangrijkste ontwikkelingen online klusaanbestedingen 2007

Tilburg, 6 februari 2007 - Nederlanders hebben in 2007 meer dan 10.000 klussen online aanbesteed. Met een gemiddeld bedrag van 2.370 euro per klus komt het totale bedrag dat omgaat in de online aanbesteding van klussen op minimaal 23 miljoen euro. Werkspot.nl, dé online marktplaats voor klussen in en om het huis, heeft de belangrijkste online kluscijfers van 2007 op een rijtje gezet. Naast het type klus heeft Werkspot onder meer gekeken naar de plaats in het huis, geografische spreiding, seizoensinvloeden en type opdrachtgever.

Joost Gielen, oprichter van Werkspot.nl: "Dat Nederlanders massaal klussen via internet aanbesteden is relatief nieuw. We zien de laatste jaren echter een enorme opmars in het aantal online aanbestedingen van klussen. Zowel aanbieders van klussen als vakmannen weten de weg naar onze veilingsite steeds beter te vinden. Buiten het feit dat opdrachtgevers en -nemers snel met elkaar in contact worden gebracht is ons online klusplatform erg laagdrempelig en verhoogt het de transparantie, onder meer door het geven van rapportcijfers voor uitgevoerde klussen. Het is een logische, volgende stap in internetgebruik."

De top 5 klussen die in 2007 online werden aanbesteed


1. Stucwerk

2. Schilderwerk

3. Loodgieterswerk

4. Tuin (hovenierswerk)

5. Timmerwerk

Stucwerk voert de lijst van top 5 klussen die online werden aanbesteed in 2007 overduidelijk aan. Een logische verklaring hiervoor is dat dit type klus eigenlijk alleen goed door professionals kan worden uitgevoerd en dus het vaakst wordt uitbesteed. Verder komt de tendens dat er meer vérbouwd dan gébouwd wordt terug in het type klussen dat online wordt aanbesteed. De uit- en aanbouw en de dakkapel staan allemaal in de klus top 10 van Werkspot.nl.

De top 3 klusplekken in huis


1. Badkamer

2. Keuken

3. Zolder

De keuken staat al jaren hoog genoteerd, maar de laatste tijd is de badkamer sterk in opkomst. De badkamer wordt ook steeds luxer. In sommige gevallen kan men bijna spreken van een mini- wellness center, compleet met infrarood sauna en whirlpool.

Geografie
De Randstad is veruit koploper bij het online aanbesteden van klussen. Inwoners van Zuid-Holland en Noord-Holland zijn het meest actief als het gaat om klussen online zetten. In provincies als Overijssel, Zeeland, Groningen en Friesland wordt de service minder gebruikt. Een mogelijke verklaring is dat men in dorpen meer op basis van mond-tot-mond reclame een klusbedrijf vindt.


1. Zuid-Holland

2. Noord-Holland

3. Utrecht

4. Gelderland

5. Noord-Brabant

Seizoensinvloeden
Ook de invloed van de seizoenen zien we terug in cijfers over het online aanbesteden van klussen. Meest opvallend is de grote opleving van tuingerelateerde klussen in de lente- en de herfstperiode. Veelal wordt gedacht dat het meeste werk in en aan de tuin in de zomer wordt verricht. Verder worden in de herfst veel gaskachels, combiketels et cetera nagekeken en gerepareerd. Tot slot is de winterschilder nog steeds erg populair. Schilderwerk staat in de winter op nummer twee.

Type opdrachtgevers
Veruit de grootste groep opdrachtgevers zijn tweeverdieners. Ze zijn vaak hoog opgeleid, zijn bekend met internet en hebben wel geld, maar geen tijd. Verder bespeurt Werkspot.nl een trend waarin particulieren samen met een professionele vakman aan het klussen slaan.

Over Werkspot.nl
Werkspot.nl is de eerste en grootste online marktplaats voor klussen in en om het huis van Nederland en is opgericht in 2005. Het principe van Werkspot.nl is eenvoudig: opdrachtgevers plaatsen hun klus - hoe klein of groot ook - op de website. Ingeschreven klusbedrijven en vakmannen brengen hier vervolgens een bieding op uit. De prijs komt tot stand via het principe van de 'Dutch auction', een veiling waar men alleen kan onderbieden. Werkspot.nl werkt samen met een groot aantal brancheverenigingen om de kwaliteit van de deelnemende klusbedrijven hoog te houden. Verder geven opdrachtgevers een rapportcijfer zodra een klus is afgerond. Op deze manier krijgen medegebruikers een beeld van de kwaliteit van de vakman of klusbedrijf. Werkspot.nl streeft er naar een transparant en laagdrempelig platform te zijn waarop vraag en aanbod eenvoudig op elkaar kunnen worden afgestemd. Kijk voor meer informatie op www.werkspot.nl

Noot voor de redactie,