Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 023

datum: 6 februari 2008

Bouw nieuwe Handelsgebouw dichterbij

Het college van burgemeester en wethouders is akkoord met het plan van ontwikkelaar Vahstal voor het nieuwe Handelsgebouw aan De Nieuwe Poort. Ze gaat de gemeenteraad voorstellen de benodigde vrijstellingsprocedure op te starten.

Het Handelsgebouw komt in de plaats van de huidige supermarkt Dirk van den Broek dat ligt in de hoek van De Nieuwe Poort en de Groningerstraat. Het plan omvat een groot filiaal van Dirk van den Broek, een parkeergarage, een grote fietsenstalling met een fietsshop, winkels, horeca, kantoorruimten en een hotel met vergaderfaciliteiten. Daarnaast staan er studentenwoningen en appartementen in verschillende huurklasses gepland. Naar verwachting zal de bouw in juni van start gaan. De bouw wordt in fases uitgevoerd, omdat de huidige supermarkt geopend blijft. Het gaat in totaal meerdere jaren duren voordat het gebouw helemaal klaar is.

Functie in Eemkwartier
De huidige supermarkt van Dirk van den Broek wordt nu al intensief gebruikt door de bewoners van het Soesterkwartier. Het nieuwe filiaal is een nieuw winkelconcept dat hier als eerste in Europa wordt gerealiseerd. Het college is van mening dat de bundeling van functies in het Handelsgebouw een goede aanvulling is op de overige ontwikkelingen in het Eemkwartier. In Puntenburg worden de komende jaren ca. 500 nieuwe woningen gebouwd. Aan de andere kant van De Nieuwe Poort is deze week begonnen met de bouw van de Hogeschool Utrecht Amersfoort en trekt het Oliemolenkwartier de komende jaren meer en meer creatieve bedrijvigheid. Tenslotte wordt aan de overkant van het Handelsgebouw het Eemplein gebouwd: een groot stadsplein met daar omheen onder andere de bibliotheek, het Poppodium, Scholen in de Kunst, een grote bioscoop, een discotheek en horeca. Als het Eemkwartier over een aantal jaar af is, ligt hier aan de De Nieuwe Poort een geheel nieuw stadscentrum waar wonen, werken, winkelen, uitgaan, leren, ontmoeten en ontdekken samengaan.

Vervolg
Om de ontwikkeling van het Handelsgebouw mogelijk te maken is het nodig om op bepaalde punten vrijstelling op het bestemmingsplan te verlenen. Het college zal de gemeenteraad binnenkort voorstellen om medewerking te verlenen aan de ontwikkeling van het Handelsgebouw en hiervoor de vrijstellingsprocedure op te starten.

Informatie: Anja Vonk, communicatieadviseur Strategie en Communicatie Concernstaf, telefoon 033 469 49 99, e-mail a.vonk@amersfoort.nl.


---- --