Gemeente Rotterdam

Nr. 24
6 februari 2008

Één loket voor huisvesting bijzondere doelgroepen

Rotterdam gaat één loket invoeren voor de huisvesting van bijzondere doelgroepen. Regelmatig zoeken bijzondere doelgroepen in Rotterdam naar huisvesting, van arbeidsimmigranten tot zwerfjongeren. Door de regie naar zich toe te trekken zorgt het gemeentebestuur dat de vraag naar en het aanbod van bijzondere woonvoorzieningen beter op elkaar aansluit. Naar verwachting opent het loket in het tweede kwartaal van 2008.

Het plan voor één loket wordt de komende maanden samen met de deelgemeenten, zorginstellingen en corporaties uitgewerkt. Het loket houdt rekening met alle betrokken partijen, waaronder omwonenden. Nieuwe woonvoorzieningen geven soms een gevoel van onrust en zorg bij de buurtbewoners. De doelgroepen zelf hebben baat bij goede voorzieningen waar zij de juiste behandeling, verzorging en/of begeleiding kunnen krijgen.

Woonvoorzieningen voor bijzondere doelgroepen worden nu nog vaak gerealiseerd zonder medeweten van de gemeente. Zorginstellingen kloppen tijdens hun zoektocht bij verschillende corporaties aan. Onnodig veel panden worden zo gereserveerd met leegstand als gevolg. Omdat geen rekening wordt gehouden met een evenwichtige spreiding over de stad zijn deze voorzieningen vooral gecentreerd in buurten met goedkopere woningen. Een eenduidige regie moet er ook toe leiden dat het proces van huisvesting zorgvuldig verloopt volgens goed afgesproken spelregels. Zo zal in de nieuwe aanpak getoetst worden in hoeverre een voorziening past in de omgeving en worden omwonenden in een vroeg stadium geïnformeerd.

Het Rotterdamse college wil dat iedereen meedoet. Door bijzondere doelgroepen passende huisvesting te bieden, worden belemmeringen weggenomen en de betreffende bewoners de kans geboden zo goed mogelijk deel te nemen aan het maatschappelijk leven.

Noot voor de redactie (