Ministerie van Defensie

06-02-2008 20:59

MINISTER HEEFT VERTROUWEN IN NAVO

Fracties in de Tweede Kamer menen dat Nederland âniet altijd haantje de voorste moet zijnâ als er een beroep wordt gedaan op de lidstaten van de NAVO om troepen te leveren. Dit geluid viel te beluisteren in de Vaste Kamercommissie voor Defensie die met minister Van Middelkoop sprak over de vergadering van ministers van Defensie die de komende dagen in Vilnius (Litouwen) plaatsvindt.

âDe solidariteit hangt aan een zijden draadâ, beoordeelt Hero Brinkman (PVV). De commissie vindt dat de lasten van NAVO-missies zowel wat de inbreng als de financiering betreft, gelijk moet worden verdeeld. Nu betalen de deelnemers zelf hun inzet.

Van Middelkoop weersprak de bewering van Harry van Bommel (SP) dat het bondgenootschap in crisis verkeert. âTijdens grote operaties als ISAF (Afghanistan) en in Kosovo (KFOR) is de NAVO ook nog eens bezig te transformeren. Dat gaat nu eenmaal niet snel. In de eerste veertig jaar van haar bestaan heeft de NAVO geen schot hoeven lossen tijdens de Koude Oorlog. De tijden zijn na de val van De Muur danig veranderd en dat vraagt om aanpassingen.â

De militaire inzet in Afghanistan werkt volgens de minister als versneller om de tekortkomingen bij de NAVO aan het licht te brengen. Duidelijk is dat een gebrek transportcapaciteit bij de respectieve krijgsmachten een drempel voor succes kan vormen. âNederland heeft adequaat gereageerd met de aanschaf van zes Chinooks, die in 2009 instromen. De tekorten wordt nu opgelost door de inhuur van particuliere helikopters die voldoen aan de veiligheidseisen. Die komen voornamelijk uit Oekraïne en Rusland, aangezien er genoeg toestellen voorhanden zijn uit de voorraad van de voormalige Sovjet-Unie. Het is wel passen en metenâ, gaf hij toe.

Van Middelkoop wil in Litouwen en tijdens de NAVO-top in Boekarest (2-4 april) pleiten om de snelle reactiemacht, de NRF, tot een kleinere kern terug te brengen zolang de operaties in Afghanistan en Kosovo doorlopen. âHet concept moet recht overeind blijven, het ambitieniveau mag worden teruggedraaid.â