Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Metaaltechniek (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 6 februari 2007
------

CNV: Acties in de kleinmetaal!

Vlak voor het ultimatum in de kleinmetaal is verstreken, doen werkgevers een volstrekt onvoldoende tegenbod voor een nieuwe cao. Dus volgen er acties in de kleinmetaal tot er een goed cao-resultaat op tafel ligt, zo reageert Marco Hietkamp, Landelijk onderhandelaar van CNV Metaaltechniek.

'Werkgevers hebben al drie weken de tijd gehad om te praten over hoe ze tegemoet komen aan ons cao-bod en dan komt er nu op de valreep een tegenbod waarbij ze nog steeds niet willen investeren in hun mensen', aldus Hietkamp.

Op 16 januari liepen de cao-onderhandelingen in de kleinmetaal vast. Afgelopen maandag stelde CNV Metaaltechniek daarom een ultimatum aan de werkgeversvereniging FWM. Werkgevers kregen daarin, als laatste kans, tot vannacht 00 uur de tijd om tegemoet te komen aan de geformuleerde eisen in het door bonden gestelde eindbod. Om zo acties te voorkomen. Hietkamp: 'En dan moet je ­ vlak voor het ultimatum verloopt - met meer over de brug komen dan nog steeds geen fatsoenlijke loonsverhoging en het afschaffen van leeftijdsdagen.' De branche schreeuwt immers om vakkrachten, maar die mogen volgens de werkgevers niks kosten. 'En dat is vragen om problemen', aldus Hietkamp.

De bond wil, na de jaren van loonmatiging, voor 2008 een cao met 3,5 procent loonsverhoging vanaf februari 2008. Werkgevers bieden in hun tegenbod 3 procent voor dit jaar en 0,5 procent in 2009. Maar er moet ook geïnvesteerd worden in goede vakkrachten. Hietkamp: 'En dat doen ze nog steeds niet. Ze willen nog steeds de leeftijdsdagen afschaffen.

Wij willen goede scholingsafspraken in de nieuwe cao vastleggen en samenwerkingsafspraken met O&O-fondsen in techniekwinkels. De positie van leerlingen verbeteren, door leer-werk-plekken aan te bieden met een goed startsalaris en een garantie op een baan.' Verder wil de bond een verscherpte naleving van de cao en afspraken over gelijk loon bij gelijk werk, afspraken over inleenaansprakelijkheid. En er moet een werkgroep Inclusief ondernemen komen, waarin duurzaam ondernemen voor de toekomst centraal staat.

De werkgevers hebben bonden uitgenodigd voor een gesprek op 14 februari. Hietkamp: 'Wij zullen ons intern beraden over deze uitnodiging. Maar ik voorzie, als we moeten praten op basis van dit tegenbod, dat we binnen een uur weer buiten staan. Zolang er geen cao-resultaat is, voeren wij dus actie.'

In de Metaaltechniek werken ruim 400.000 medewerkers in ondermeer de metaalbewerking, installatie-, isolatie- en motorvoertuigen- en carrosseriebranche.



Ingezonden persbericht