Gemeente Nuenen

Uitgebreid zoeken

Plannen voor schonere en mooiere Dommel ter inzage

Plannen Dommel door Eindhoven ter inzage

Vanaf 5 februari ligt het definitieve ontwerp van de Dommel door Eindhoven tot het Wilhelminakanaal ter inzage. In het ontwerp is aangegeven op welke wijze de Dommel natuurlijker kan worden met een schonere bodem. Na anderhalf jaar ontwerpen en overleggen, zijn alle ideeën en opmerkingen verwerkt in sfeertekeningen, schetsen en plattegronden.

Een schonere en mooiere Dommel

Het project Dommel door Eindhoven is een samenwerkingsverband tussen het Waterschap De Dommel, de gemeenten Son en Breugel, Nuenen en Eindhoven en de Provincie Noord-Brabant (Actief Bodembeheer De Kempen). Van het zuiden van Eindhoven, langs Nuenen tot het Wilhelminakanaal in Son en Breugel ondergaat zo'n 17 kilometer Dommel een flinke opknapbeurt. De eeuwenoude beek wordt nog mooier en natuurlijker en de ernstig vervuilde bodem wordt schoner. Hierdoor wordt de Dommel niet alleen aantrekkelijk voor plant en dier, maar zeker ook voor de mens.

Bijdrage betrokkenen

Vanaf oktober 2006 hebben omwonenden en geïnteresseerden een bijdrage geleverd aan de ontwerpplannen via verschillende bijeenkomsten. Watergraaf Peter Glas: "Wij hechten veel waarde aan de inbreng van betrokkenen. Dankzij hun ideeën, praktische tips en suggesties is het plan beter en wordt het gebied nóg mooier." September vorig jaar zijn uiteindelijk de ontwerpen met sfeerschetsen gepresenteerd. Ook hierop brachten betrokkenen nuttige aanvullingen. Dit heeft geresulteerd in het definitieve ontwerp dat nu ter inzage ligt. Glas: "Ook tijdens de komende inspraakprocedure roepen we iedereen op de plannen in te zien en zo nodig te reageren. "

Inspraakprocedure

In de komende anderhalf jaar doorloopt het plan verschillende juridische procedures. Vanaf 5 februari 2008 liggen, voor een periode van zes weken, de planonderdelen die waterwerkzaamheden bevatten ter inzage. Voorbeelden van waterwerkzaamheden zijn het graven van meanders, het verflauwen van oevers en het aanleggen van vistrappen. Naast reacties op waterwerkzaamheden kan ook gereageerd worden op overige planonderdelen zoals het afgraven van de vervuilde bodem, het kappen en planten van bomen en het aanleggen van poelen.

Kortom, iedereen kan vanaf 5 februari 2008 gedurende 6 weken het complete plan inzien en daarop reageren. Naar verwachting start de uitvoering eind 2009.

Informatiebijeenkomst

Om belangstellenden te informeren over het definitieve ontwerp en de inspraakprocedure, vindt een inloopbijeenkomst plaats op woensdag 13 februari tussen 19.00 en 21.30 uur in Vrije Tijds Accommodatie Henriëtte Roelants in Eindhoven. Ook op de website van Waterschap De Dommel is meer informatie te vinden
(www.dommel.nl/dommeldooreindhoven).