GAIA


Persbericht © GAIA

6 februari 2008

Cosmeticaproducent Copaïba eerste Belgische bedrijf op strenge internationale lijst Dierproefvrije cosmetica

De dierenrechtenorganisatie GAIA is verheugd het eerste Belgisch bedrijf te kunnen toevoegen aan de strenge internationale lijst van cosmetica die niet getest wordt op dieren. Copaïba, producent van verzorgingscrèmes voor het gelaat en het lichaam uit Sart-Lez-Spa staat vanaf nu op deze internationale lijst van dierproefvrije cosmeticabedrijven. Dat zijn bedrijven waarvan door een onafhankelijk auditbureau bevestigd werd dat de eindproducten en de ingrediënten niet (meer) getest worden op dieren. Het bedrijf werd gescreend door MAF Emoi. Uit de resultaten van de onafhankelijke audit kan GAIA afleiden dat Copaïba aan alle eisen voldoet:
* Het volledige gamma van producten die gecommercialiseerd worden onder de merken van Copaïba zijn niet getest op dieren
* De afgeleverde attesten/getuigschriften betreffen alle gebruikte ingrediënten

* Een geldigheidsprocedure van de ingrediënten is van kracht

Norm Dierproefvrij

De internationale norm dierproefvrij "cosmetica zonder wreedheid" wordt op dit moment geleid en gesteund door organisaties die lid zijn van de Europese Coalitie voor de Beëindiging van Dierproeven, die in elf landen (waaronder België via GAIA) vertegenwoordigd zijn.

De toelatingsvoorwaarden tot deze lijst zijn opzettelijk streng gemaakt en dienen als garantie voor de consument.

Verwarring

Er zijn nog te veel merken die het label "niet getest op dieren" op hun verpakkingen zetten of beweren dat hun producten niet getest zijn op dieren, terwijl geen enkele onafhankelijke organisatie de relevantie van deze beweringen heeft bevestigd. Om elke verwarring te vermijden besliste GAIA en de coalitie een controlesysteem op te zetten en een lijst op te stellen van de bedrijven die wel een waarborg kunnen geven.

Procedure

De procedure is eenvoudig. Het bedrijf dat op deze lijst wenst te staan, moet attesten bezorgen die bevestigen dat hun producten en grondstoffen niet (meer) getest worden op dieren. Het daarop volgende jaar moet het betreffende bedrijf een audit van een onafhankelijke organisatie ondergaan om deze attesten te bevestigen/staven. Deze audit wordt minstens om de drie jaar herhaald.