European Union



COR/08/19

Brussel, 6 februari 2008

Luc Van den Brande verkozen tot voorzitter van het Comité van de Regio's onder het motto "Laten we samen aan Europa bouwen"

De Belgische politicus Luc Van den Brande is vandaag, 6 februari 2008, tijdens de zitting in Brussel verkozen tot de achtste voorzitter van het Comité van de Regio's (CvdR), de spreekbuis van lokale en regionale overheden in het Europese besluitvormingsproces.

Van den Brande, die sinds de oprichting in 1994 lid is van het CvdR, zal gedurende twee jaar de voorzittershamer hanteren. Hij volgt daarmee Michel Delebarre, burgemeester van het Franse Duinkerken, op, die Van den Brande's functie van eerste vicevoorzitter overneemt. De voltallige vergadering heeft naast de andere bureauleden ook de 27 vice-voorzitters gekozen die door de nationale delegaties waren voorgedragen.

De jurist Van den Brande begon zijn politieke loopbaan in 1977 als volksvertegenwoordiger in het Belgische federale parlement. In 1980 trad hij toe tot de voorloper van het huidige Vlaamse parlement en in 1999 werd hij benoemd tot gemeenschapssenator. Van 1988 tot 1992 was hij federaal minister van Tewerkstelling en Arbeid, en van 1992 tot 1999 minister-president van de Vlaamse regering.

In zijn toespraak tot de voltallige vergadering zette de pas gekozen Van den Brande zijn visie en prioriteiten voor de komende twee jaar uiteen. Partnerschap vormt daarbij de rode draad, hetgeen ook bleek uit zijn pleidooi voor nauwere samenwerking tussen de Europese instellingen en de nationale, regionale en lokale overheden. Hij acht een aanpak op meerdere niveaus cruciaal voor de problemen waar burgers het meest tegenaan lopen, bijvoorbeeld op het gebied van betaalbare huisvesting, werkgelegenheid, onderwijs, levenslang leren, betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg en solidariteit tussen de generaties.

"We moeten de piramidale en hiërarchische benadering die de Europese Unie boven de lidstaten plaatst, de lidstaten boven de regio's en de regio's boven de steden en gemeenten overboord gooien (...) en werk (...) maken van een nieuw partnerschap tussen de verschillende bestuurslagen, waarbinnen de verschillende bestuursniveaus op voet van gelijkheid samenwerken om gemeenschappelijk gedefinieerde doelstellingen te bereiken. Het gaat niet om 'Europa van de regio's', maar wel over 'Europa met de regio's, steden en gemeenten'."

"Laten we samen aan Europa bouwen", aldus de kersverse voorzitter.

Juist in deze tijden van globalisering hechten de burgers steeds meer aan hun lokale en regionale identiteit. "Ze zoeken hun zekerheden en oplossingen bij bestuursniveaus die voor hen herkenbaar, bereikbaar en aanspreekbaar zijn.

(...) Europa dat opgestart werd als een economisch project, moet uitgroeien tot een Europa van de burgers", verklaarde Van den Brande.

Er zijn volgens hem zeven prioritaire thema's waar het CvdR voor meerwaarde kan zorgen: (1) de hervorming van de Europese begroting; (2) energiebeleid en klimaatverandering; (3) de Lissabon-doelstellingen; (4) het cohesiebeleid en de Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking; (5) culturele diversiteit; (6) het nabuurschapsbeleid en (7) multilevel governance en subsidiariteit.

Over de Europese begroting merkte hij op dat het CvdR tijdens de zitting van april een eerste standpunt zal formuleren dat aansluit bij het voorstel van de werkgroep.

Met betrekking tot het klimaatplan dat de Europese Commissie onlangs heeft gelanceerd en dat de CO -uitstoot vóór 2020 met 20% moet verminderen, stelde Van den Brande voor om samen met de steden, gemeenten en regio's een intentieverklaring en een actieplan op te stellen. Ook zal het CvdR energieleveranciers uitnodigen voor een forum tijdens de komende zitting.

In het jongste CvdR-verslag over het partnerschap voor groei en werkgelegenheid, dat tijdens de Europese Raad van 13 en 14 maart aan de regeringsleiders en staatshoofden zal worden voorgelegd, wordt gewezen op de essentiële bijdrage die lokale en regionale overheden kunnen leveren aan de verwezenlijking van de Lissabon-doelstellingen. De nieuwe voorzitter merkte echter wel op dat "te veel regio's, steden en gemeenten ontevreden over hun betrokkenheid bij de nationale hervormingsprogramma's".

Het CvdR moet de kansen die het Verdrag van Lissabon biedt op het gebied van subsidiariteitsmonitoring, ten volle benutten en ook het subsidiariteitsnetwerk blijven gebruiken om de impact van wetsvoorstellen inzake lokaal en regionaal bestuur te evalueren en om de financiële kosten, de inzet van personele middelen en de bijkomende administratieve lasten in kaart te brengen. Van den Brande voegde daaraan toe dat "we jaarlijks een subsidiariteitsrapport moeten opstellen, waarrond een subsidiariteitsforum georganiseerd zal worden". Ook is hij mening dat "we in dit kader onze contacten met de nationale parlementen moeten aanhalen".

Het CvdR moet proberen om de succesvolle structurele dialoog met de Europese Commissie en verenigingen van lokale en regionale overheden te verdiepen, "zodat het een onmisbaar instrument wordt voor de toetsing van plannen en oriëntaties voor beleid in de prelegislatieve fase". Ook zal het de samenwerking met het Europees Parlement -"onze meest natuurlijke partner" - voortzetten.

Van den Brande benadrukte dat het CvdR de aandacht zal vestigen op de voordelen van het cohesiebeleid en met name de nieuwe Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS). Op 19 juni zal er een interinstitutionele conferentie worden gehouden over de EGTS, die de uitvoering van grensoverschrijdende, transnationale en regionale projecten moet vereenvoudigen. In diezelfde maand zal het CvdR over dit onderwerp een initiatiefadvies uitbrengen.

De voorzitter wees erop dat het CvdR volgend jaar zijn vijftienjarig bestaan viert en dat dit een goede gelegenheid zal zijn om het mission statement en de kerntaken van het CvdR nog eens tegen het licht te houden. "Ik ben van plan om hierover een diepgaand en ruim debat te voeren op basis van een analyse van onze sterktes en zwaktes, onze mogelijkheden en beperkingen, op basis van hoe we door 'buitenstaanders' gepercipieerd worden."

Tot slot verklaarde hij dat het CvdR de Europese integratie op een symbolische wijze tot uitdrukking moet brengen. "Ik wil met het Comité van de Regio's daar zijn waar Europa gemaakt werd (Straatsburg), daar waar Europa geraakt werd (Dresden/Ieper), daar waar Europa veranderd werd (Gdansk), daar waar Europa bevraagd wordt (Praag), daar waar Europa gevraagd wordt (Kroatië), daar waar Europa vernieuwd wordt."

Bezoek de geheel vernieuwde website van het CvdR op www.cor.europa.eu.

Het Comité van de Regio's

Ongeveer twee derde van alle EU-wetten wordt geïmplementeerd door de lokale en regionale overheden. Het Comité van de Regio's is in 1994 opgericht om dat lokaal en regionaal bestuur inspraak te geven bij de totstandbrenging van deze wetten. Het houdt jaarlijks vijf zittingen, waarbij de 344 leden hun stem uitbrengen over verslagen (zogeheten "adviezen") met betrekking tot wetsvoorstellen. De Europese Commissie die de wetsvoorstellen indient, en de Raad die (meestal samen met het Europees Parlement) de uiteindelijke wetstekst vastlegt, moeten het Comité van de Regio's verplicht raadplegen over een breed scala aan beleidsgebieden, waaronder milieu, werkgelegenheid en vervoer. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Dennis ABBOTT
Tel. +32 (0)2 282 20 99
Email: