Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 024

datum: 6 februari 2008

Impuls voor De Ganskuijl en Gasthuislaan

Vernieuwing staat voor meer ontmoetingen, veiligheid en woongenot

Donderdag is er namens de gemeente Amersfoort en de Alliantie Eemvallei de feestelijke start van het project De Ganskuijl en Gasthuislaan Vernieuwt voor de bewoners van deze buurt.

Voor de prioriteitswijken Liendert-Rustenburg en Randenbroek-Schuilenburg hebben de gemeente Amersfoort, de woningcorporaties de Alliantie Eemvallei en Portaal in de afgelopen tijd uitgebreide ontwikkelingsplannen opgesteld. Daarnaast kiezen de gemeente Amersfoort en de corporaties voor versterking van een aantal locaties buiten deze aandachtswijken. De Ganskuijl en Gasthuislaan is zo'n locatie. Er is de afgelopen tijd in samenspraak met bewoners en organisaties als SWA, SRO, politie en het Corderius College gewerkt aan een projectplan voor deze buurt. Het plan voorziet in concrete acties zoals de inzet van een AV-team, de aanpak van de woningen, en een focus op veiligheid.

Direct aandacht
De vraag naar een aanpak van het gebied De Ganskuijl e.o. bestaat al enige jaren. Vanaf de start van het "Woonatelier" in 2004 wordt al gesproken over de versterking van de wijk. Uit de Woonatelierbijeenkomsten met buurtbewoners kwam naar voren dat vocht, tocht en gehorigheid de voornaamste problemen in de woningen waren. In de directe leefomgeving kwamen vooral naar voren: een ontmoetingsplek voor bewoners van jong tot oud, de veiligheid in de buurt, de overlast van jongeren en de verkeerssituatie op de Gasthuislaan.

Gebiedsgericht
De laatste tijd deden zich een aantal interessante ontwikkelingen voor. De Alliantie Eemvallei uitte haar wens om de woningen te verbeteren, de vernieuwing van de Gasthuislaan vanuit de gemeente kreeg steeds meer vorm, de wens van SWA om een ontmoetingsplek te realiseren plus de wens van andere betrokkenen zoals de politie en het Corderius College om samen te werken om de omgeving veiliger en leefbaarder te maken kwamen samen. Om deze kansen te benutten zijn de betrokken partijen om de tafel gaan zitten om de krachten te bundelen en samen te werken aan een gebiedsgerichte aanpak: De Ganskuijl en Gasthuislaan Vernieuwt.

Het plan
De samenwerking levert een flinke reeks sociale en fysieke projecten. Dit betekent voor de bewoners niet alleen samenhangende plannen maar ook een snelle start. Al dit jaar start het project buurtmentoren, zijn er vrouwengroepen en is er meer jongerenwerk. Het plan zet verder in op onder andere een AV-team, de gefaseerde aanpak van woningen, de wens voor een 'Binnenkast' en het verbeteren van de verkeerssituatie. Hiermee sluiten de projecten naadloos aan bij de door de wijk aangegeven knelpunten. Uiteindelijk zal deze aanpak moeten leiden tot een prettig en duurzaam woon-, werk- en leefklimaat voor de huidige en volgende generaties bewoners.

Uitnodiging voor de pers
Op donderdag 7 februari vindt de feestelijke start van "De Ganskuijl en Gasthuislaan Vernieuwt" plaats in een tent voor de Buitenkast (Ganskuijl 97). Van 16.00 -19.00uur worden de bewoners via een informatiemarkt over de plannen geïnformeerd en kunnen zij zich aanmelden voor activiteiten. Voor de kinderen is er een sport- en spelprogramma. Rond 16.30 uur zal Gerda Eerdmans, wijkwethouder, betrokken wijkbewoners danken en haar vertrouwen in de aanpak uitspreken. De pers is van harte welkom bij deze middag.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Hannelore Blaauw, communicatieadviseur De Ganskuijl en Gasthuislaan Vernieuwt, 06 51 74 16 43.


---


---- --