Ingezonden persbericht


Nieuwe krokodillenrivier en savannehuis in aanbouw:

Giraffenverblijf in de vorm van een 'ui'

Op dit moment wordt in Blijdorp hard gewerkt aan de bouw van een aantal nieuwe dieren-verblijven. Het meest opvallende bouwwerk is ongetwijfeld het uivormige Savannehuis met sierlijke, gebogen spanten, een ontwerp van architect Menno Lam. Dit savannegebied is onderdeel van het Afrikagedeelte in Blijdorp. Het is de bedoeling dat daar over enige maanden de giraffenfamilie en de Mhorrgazellen worden ondergebracht. Bijzonder is dat de giraffen straks binnen ook op ooghoogte zijn te bewonderen. De aangrenzende savanne waar ook andere Afrikaanse dieren zoals koedoes, zebra's en struisvogels leven, wordt de grootste open plek in de Diergaarde. Mensen en dieren worden van elkaar gescheiden door een 'natuurlijke' waterstroom en een verhoogde loopvlonder.

Het Savannehuis is te bereiken via de Krokodillenrivier. In deze ruime kas zullen de prachtige Afrikaanse karmijnrode bijeneters rondvliegen aan de voet van de rivier. (De bijeneters zijn sinds vorig jaar al te bewonderen in de weidevogelvoliere). In de rivier verblijft een groot gezelschap Nijl- en spitssnuitkrokodillen. Deze vervaarlijke dieren, sommige zijn meer dan drie meter lang, zijn zowel onder als boven water te bewonderen. Overige bewoners van de kas zijn klipspringers, klipdassen, stekelvarkens, sporenschildpadden, treksprinkhanen, olifantspitsmuizen, pannenkoekschildpadden etc.... Het decor bestaat uit een rotsige rivierbedding met voor dit gebied typerende beplanting zoals acacia's en euphorbia's. Een spannend vlonderpad leidt de bezoekers veilig omhoog langs het dierenleven in en om het water.

In beide gebouwen wordt veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Dit is een logisch gevolg van het voornemen van Blijdorp om over enige jaren energie- en CO2-neutraal te kunnen zijn. Zo wordt het complex straks verwarmd met een houtsnipperkachel zonder verbruik van fossiele brandstoffen. Het dak van de krokodillenrivier (een kasconstructie) wordt transparant en uitgevoerd met luchtkussenfolie. Dit biedt een optimale isolatie maar laat ook UV-straling door, wat een positief effect heeft op de gezondheid van dieren en planten. Het Savannehuis zal verder worden afgewerkt met duurzame materialen zoals FSC-gecertificeerd hardhout, bamboe, riet en energiezuinige techniek.

Nog voor de zomer zal het Savannedeel worden geopend. Dit nieuwbouw-gedeelte is mogelijk gemaakt met een bijdrage van de Louisa van der Velden Stichting, Stichting VSBfonds, Stichting Bevordering van Volkskracht en Herrador Beheer B.V.

Olifant irma: wel en wee

Olifant Irma maakt het naar omstandigheden goed; ze eet goed, gedraagt zich normaal en lijkt niet veel last te hebben van haar nog ongeboren jong. De hoop op een levend jong is geleidelijk opgegeven en het overleven van onze stammoeder is nu het allerbelangrijkste. Verder kunnen we alleen maar hopen dat het jong in haar lichaam er wel een keer uit komt. Allereerst voor Irma's eigen gezondheid, maar ook omdat zij niet meer drachtig wordt zolang het jong nog in haar baarmoeder zit. Een keizersnee is bij olifanten niet wenselijk omdat er dan een grote kans is dat de moeder dit niet overleeft. Gelukkig zijn er meerdere voorbeelden van olifanten die een dood jong na maanden- en soms wel na jaren- alsnog ter wereld brachten. Irma wordt nauwkeurig geobserveerd en verder luidt het devies: afwachten.

Dit jaar zal Irma waarschijnlijk afscheid nemen van een van haar telgen: Sibu (geboren in februari 2004). Hij kan een plekje krijgen in een echte mannengroep in Zuid-Frankrijk. In Sevilla (Spanje) is de afgelopen jaren het eerste experiment hiermee gestart en met succes! Voor Sibu' s opvoeding is dat een prima stap. Het is al vaker gebleken dat het niet goed is voor de ontwikkeling van een bul om te lang in een vrouwengemeenschap te blijven 'hangen'. Voor de rust van de vrouwen is het vaak beter als deze 'lastpakken' hun puberteit doormaken in
vrijgezellen-groepen bestaande uit andere bullen. En, eerlijk is eerlijk, de flink uit de kluiten gewassen Sibu kan het Irma soms best wel eens moeilijk maken en dat terwijl zij nu heel andere zorgen aan haar hoofd heeft. Ook tegen de andere olifanten gedraagt hij zich vaak als een lastige puber of soms zelf als een kleine macho. In het wild leven mannetjesolifanten overigens ook apart van de vrouwtjes, behalve in de paartijd.

Tien blauwe pijlgifkikkertjes in 'jaar van de kikker'

Na vele jaren is Diergaarde Blijdorp er eindelijk weer in geslaagd om blauwe pijlgifkikkers te kweken. Inmiddels zitten er tien baby-kikkertjes achter de schermen en zo hoopt Blijdorp bij te dragen aan de overleving van deze unieke en ernstig bedreigde kikkersoort. De volwassen dieren zijn in de Rivierahal te zien.

De prachtige blauwe pijlgifkikker komt in het wild uitsluitend voor in Suriname, waar het dus een endemische diersoort is. Sterker nog, de soort is alleen te vinden in de Sipaliwini-savanne (zo'n 450 kilometer ten zuiden van Paramaribo) en daar dan weer uitsluitend in de verspreide bosresten en boseilandjes van die savanne. Men schat het totale aantal blauwe pijlgifkikkers in het wild op zo'n 1000 tot 1500 en dat is extreem weinig! Alleen al door dat kleine aantal dieren moet deze bijzondere kikkersoort worden beschouwd als ernstig bedreigd in zijn voortbestaan.

Een van de bedreigingen vormt de illegale vangst van kikkertjes voor de dierenhandel. Maar het meest bedreigend is de mogelijkheid, dat de savanne prooi wordt van houtkap, veeteelt of uit de hand gelopen savannebranden. Daarmee zou het volledige leefgebied van de soort in één keer vernietigd kunnen worden en dat zou onherroepelijk het uitsterven van de blauwe pijlgifkikker in het wild betekenen. In Suriname maakt men zich daar niet zo druk over, terwijl de aanwezigheid van zo'n zeldzame en unieke diersoort (in Suriname bekend als 'okopipi') de Surinamers met trots ZOU moeten vervullen. Er ligt voor natuurbeschermers een schone taak om de plaatselijke bevolking te overtuigen van de waarde van deze unieke diertjes!

In Blijdorp is eind jaren '90 diverse malen gekweekt met blauwe pijlgifkikkers. Helaas raakte de soort daarna een beetje op de achtergrond. Hoewel er in Blijdorp al die tijd blauwe pijlgifkikkers te zien bleven, is pas in 2006 een verse start gemaakt met de kweek. Dit is mede ingegeven door de alarmerende berichten over de amfibieëncrisis.
Dat initiatief heeft nu geresulteerd in tien piepkleine okopipi's die de kwetsbare fases van eitje en kikkervisje hebben overleefd en inmiddels als complete mini-kikkertjes 'aan land' zijn gegaan. Een mooie stap om een zichzelf instandhoudend populatie op te bouwen. Voor dit doel wordt samengewerkt met dierentuinen in bijvoorbeeld Groot-Brittannië waar men al veel ervaring heeft met de kweek van blauwe pijlgifkikkers. Deze internationale samenwerking tussen dierentuinen op dit gebied kan hopelijk meehelpen om de unieke okopipi als diersoort te behouden.

Dit alles sluit mooi aan op het door de EAZA (Europese dierentuinvereniging) voor 2008 uitgeroepen 'Jaar van de kikker', dat onlangs van start is gegaan. Als gevolg van de internationale amfibieëncrisis gaan de Europese dierentuinen zich dit jaar extra inspannen voor de wereldwijd ernstig in hun voortbestaan bedreigde amfibieën (kikkers, padden en salamanders).

Zeeotter chuluugi weer terug voor een herkansing

Zeeotter Chuluugi 'Danst met de Zeemeeuwen in de Eskimotaal' is tijdelijk weer terug uit Antwerpen Zoo in Blijdorp. Hij krijgt een herkansing bij de vrouwtjes, de twee zusjes Midas en Maree. In Antwerpen zat Chuluugi maar alleen en ook de twee vrouwtjes uit Blijdorp missen een (mannelijke) partner. Omdat er in heel Europa slechts vijf zeeotters zijn te vinden, waaronder een oud paartje in Lissabon, is het van het grootste belang dat er voor nageslacht wordt gezorgd. Anders is de zeeotter over enige tijd uit Europese dierentuinen verdwenen.

Chuluugi is al een oude bek
ende van Blijdorp. Ooit kwam hij als jonge
wees uit Alaska naar Rotterdam als eerste levende zeeotter in Europa. Met veel geduld en zorg is hij door de verzorgers grootgebracht. Van hen heeft hij veel geleerd, maar het is natuurlijk erg lastig om een zeeotterman te leren hoe een paring precies in zijn werk gaat. Dit onderdeel van de opvoeding leert een jong mannetje meestal spelenderwijs van de volwassen dieren om zich heen. Niet zo vreemd dus dat Chuluugi op dit gebied nog heel wat heeft uit te vinden. Dat hebben de twee zussen vorig jaar al gemerkt. Toen kwam hij ook al op bezoek. Het klikte toen prima maar verder dan dat ging de kennismaking niet. Nu hopen zowel Blijdorp als Antwerpen Zoo dat Chuluugi inmiddels al wat wijzer is geworden. Maar hoewel de kennismaking zeer vriendelijk verliep, is er geen sprake van een echte romance. Mocht het helemaal niet tot een paring komen, dan zal Blijdorp een laatste mogelijkheid overwegen: bevruchting door kunstmatige inseminatie. Voor het zover is, zal eerst nog moeten worden onderzocht wat de mogelijkheden hiervoor zijn.


---
Noot voor de pers:
Voor persinformatie en het downloaden van persfoto's kunt u surfen naar: www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mariska Korte op 010 44 31 457 / 427