Acties tegen besnijdenis van meisjes blijven nodig in Nederland


Nederlandse primeur van 'fatwa' tegen vrouwenbesnijdenis

DEN HAAG, 20080205 -- Acties tegen besnijdenis van meisjes in Nederland blijven voorlopig nog nodig, ook al zijn er op dit gebied successen geboekt. Dat is de mening van zes organisaties die in Nederland strijden tegen meisjesbesnijdenis. Zij organiseren op 6 februari 2008 samen een congres in Den Haag ter gelegenheid van 'Zero Tolerance Day' tegen vrouwenbesnijdenis. De Nederlandse staatssecretaris Jet Bussemaker komt naar dit congres, dat nu al voor de vijfde keer plaatsvindt. Deze dag vindt ook plaats in vele andere landen.

Het `Platform 6 februari' organiseert de conferentie, die ook workshops, muziek en film omvat terwijl er in enkele plaatsen ook lokale activiteiten plaatsvinden. Thema's zijn onder meer de toenemende betrokkenheid van Nederlandse imams in de aanpak van meisjesbesnijdenis en de visie op schaamlipcorrecties. De staatssecretaris zal de actieve aanpak van besnijdenis vanuit de Nederlandse overheid toelichten.

Meisjesbesnijdenis komt veel voor onder bijvoorbeeld Somaliërs, Soedanezen, Ethiopiërs (zowel moslims als christenen), Eritreeërs en Egyptenaren (ook zowel moslims als christenen). Uit onderzoek blijkt dat het niet gaat om een religieus voorschrift uit de Koran of de Bijbel, waar niets over vrouwenbesnijdenis staat, maar om een volkstraditie. In totaal lopen in Nederland naar schatting 14.000 meisjes het risico op deze ingreep, die de Nederlandse wet strafbaar stelt als zware kindermishandeling. Dit aantal groeit recent weer door een verdubbeling in onder meer het aantal vluchtelingen uit Somalië in één jaar.

'Bestrijding is niet makkelijk', zegt drs Zahra Naleie, een Somalische sociologe die al vele jaren in Nederland woont en strijdt tegen meisjesbesnijdenis vanuit FSAN en het kenniscentrum Pharos, dat de aanpak in Nederland coördineert. Zij stelt verder: 'Je kunt niet zomaar op Somalische mensen hier afstappen en roepen: U mag hier uw dochters niet besnijden!, en dan denken dat het daarmee geregeld is. Het kost heel veel tijd en moeite, maar we boeken vooruitgang.'

Fatwa: Nederlandse primeur
Bijzonder is dat in december voor het eerst een hoge moslimgeestelijke, de mufti dr Abbas Khadar van de Al-Azhar-universiteit in Caïro, naar Europa kwam om in Rotterdam een fatwa (religieus voorschrift) tegen elke vorm van vrouwenbesnijdenis uit te leggen - een Europese primeur voor Nederland. Deze fatwa was in 2006 uitgesproken door de hoogste moslimgeestelijke in Egypte, de grootmufti prof dr Ali Goma'a, terwijl ook de Koptische-christelijke paus Shenouda in Egypte zich eens verklaarde met deze fatwa.

De Nederlandse regering steunt de strijd tegen meisjesbesnijdenis al enkele jaren actief, door wetgeving en subsidie aan betrokken organisaties. Bovendien publiceert de Nederlandse pers er steeds meer over. Onderzoek naar het aantal meisjes dat besneden wordt is onontbeerlijk.

Zero Tolerance Day wordt in ongeveer 20 landen erkend als de dag tegen meisjesbesnijdenis oftewel vrouwelijke genitale verminking (VGV). Het aantal landen dat deelneemt, groeit elk jaar. Behalve dit nationale congres zijn er in Nederland ook lokale activiteiten, georganiseerd door de verschillende doelgroepen zelf.

Het `Platform 6 februari' bestaat uit:

* Defence for Children International Nederland (DCI), www.defenceforchildren.nl
* Federatie Somalische Associaties Nederland (FSAN), www.fsan.nl
* Pharos / Focal Point meisjesbesnijdenis, www.pharos.nl / www.meisjesbesnijdenis.nl
* Stichting Vluchtelingen Organisaties Rijnmond (SVOR), www.svor.nl
* Vluchtelingen Organisaties Nederland (VON), www.vluchtelingenorganisaties.nl
* World Population Foundation (WPF), www.wpf.org







Stchting Pharos