Medisch Centrum Leeuwarden en Forcare realiseren cardiologienetwerk


Medisch Centrum Leeuwarden en Forcare B.V. starten samenwerking voor cardiologienetwerk op basis van IHE

ZEIST, 20080206 -- Na een uitgebreide selectieprocedure heeft het Medisch Centrum Leeuwarden een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Forcare B.V. om een regionaal cardiologienetwerk te realiseren in Fryslân.

Het doel van de samenwerking is om een open gestandaardiseerde infrastructuur te realiseren voor het uitwisselen van cardiologiegegevens van patiënten die worden verwezen naar het Hartcentrum Friesland.

Maarten Festen, projectleider, Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), "Het MCL is al jaren op zoek naar een goede oplossing om cardiologie-informatie uit te wisselen tussen cardiologen in Friesland. Onze uitdrukkelijke eis daarbij is altijd geweest om een netwerkinfrastructuur te realiseren die open, gestandaardiseerd en daarmee toekomstgericht is. We hebben lang gezocht en veel applicaties bekeken en getest. Met de producten van Forcare hebben we nu eindelijk dé oplossing gevonden die volledig voldoet aan de onze wensen."

Harm-Jan Wessels, algemeen directeur van Forcare B.V.: "Onze producten voldoen aan de internationale IHE, Integrating the Healthcare Enterprise, standaarden, in het bijzonder IHE XDS - Cross-Enterprise Document Sharing. Het MCL heeft de Nederlandse primeur bij de toepassing voor cardiologie." Andries Hamster, senior consultant bij Forcare voegt daaraan toe: "De uitwisseling van cardiologie-informatie is niet eenvoudig omdat het vaak om zeer grote hoeveelheden data gaat. Onze op IHE XDS-gebaseerde producten zijn juist hiervoor uitermate geschikt. Naast beeldinformatie zal de infrastructuur ook gebruikt worden om verslaginformatie en ECG's te delen"

Partijen zijn een fasering overeengekomen waarbij in samenwerking met de Friese Cardiologen stapsgewijs de klinische informatievoorziening naar en vanuit het Medisch Centrum Leeuwarden wordt uitgebreid. Hierbij is het doel om medio 2008 de uitwisseling van cardiologiebeelden en verslagen operationeel te hebben tussen het ziekenhuis Nij Smellinghe (Drachten) en het Medisch Centrum Leeuwarden.

Over Medisch Centrum Leeuwarden (MCL)
Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is een groot, topklinisch opleidingsziekenhuis met locaties in Leeuwarden en in Harlingen. Het Hartcentrum Friesland, onderdeel van het MCL verricht openhartoperaties en dotterbehandelingen voor de gehele provincie Fryslân. Het MCL werkt nauw samen met andere ziekenhuizen in de regio en met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het MCL hoort tot de groep van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met afdeling voorlichting en communicatie MCL, (058) 286 6576.

Over Forcare B.V.
Forcare B.V. is een Nederlands softwarebedrijf dat zich specialiseert in het leveren van softwareproducten en diensten voor de gezondheidzorg. Zij richt zich op het creëren, delen en beheren van klinische informatie binnen en tussen zorginstellingen, met open IHE-gebaseerde oplossingen. Naast producten levert Forcare ook consultancy op het gebied van DICOM, IHE en informatiearchitectuur in de zorg. Forcare is begin 2006 opgericht door (software)experts met brede internationale ervaring in de ICT in de zorg. Forcare heeft als ambitie een innovatieve en leidende aanbieder van softwareproducten voor interoperability in de zorg te zijn. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@forcare.nl of (030) 699 1930. Meer informatie kunt u vinden op www.forcare.nl