Nederlandse Politiebond


NPB STAPT NAAR DE RECHTER: WATERPOLITIE MOET ZIJN BETAALDE PAUZES TERUGKRIJGEN

De bemanning van de vaartuigen van het KLPD moet sinds 1 april 2006 een half uur langer werken omdat de dienstleiding het pauzeren onder werktijd heeft afgeschaft. De gewijzigde werktijden hangen samen met de invoering van een nieuwe pauzeregeling voor het gehele KLPD. Op grond daarvan is iedere medewerker verplicht een half uur pauze te genieten, behalve wanneer de aard van het werk dat onmogelijk maakt.

Voordat de NPB bij de zaak betrokken raakte hadden de betrokken collegas bij het KLPD al het nodige werk verzet. Een heel verstandige stap was het inschakelen van de Arbeidsinspectie. Die kwam tot de conclusie dat alleen van een echte pauze sprake kan zijn als het mogelijk is tijdens de pauze van boord te gaan met achterlating van uniform en dienstwapen. Volgens de dienstleiding is dat geen enkel probleem en kan men de boot naar believen in gewone kleding verlaten. De medewerkers zien dat heel anders. Zij stellen dat er maar af en toe gelegenheid is om de boot onbeheerd achter te laten, waardoor de pauze meestal aan boord moet worden doorgebracht. Bovendien is er aan boord geen fatsoenlijke omkleedruimte beschikbaar en kunnen de wapens niet veilig worden opgeborgen. Van boord gaan in burgerkleding is dus een illusie.

Zeer opmerkelijk is verder dat de dienstleiding het geen enkel punt vindt dat de waterpolitie tijdens pauzes in het geheel niet bereikbaar is. De dienstleiding stelt klip en klaar dat tijdens de pauze alle communicatiemiddelen uitgezet mogen worden, waardoor het kan gebeuren dat in geval van calamiteiten een half uur gewacht moet worden voordat de waterpolitie überhaupt in actie kan komen.

Omdat de NPB van mening is dat de argumenten van de collegas hout snijden, is bij de rechtbank in Den Haag een civiele procedure aanhangig gemaakt. Bijzonder is dat de procedure niet op naam van de betrokken collegas wordt gevoerd, maar door de NPB in het kader van een zogeheten groepsactie. De medewerkers hoeven daardoor zelf niet met naam en toenaam aan de procedure mee te doen. Naar verwachting duurt het nog een klein jaar voordat de rechter uitspraak doet.

Gepubliceerd op 05 februari 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.