Platform Biologica


Biologica presenteert Handboek Directe Verkoop
6 februari 2008

PERSBERICHT - Op woensdag 6 februari 2008 heeft Biologica het eerste handboek 'Directe verkoop van boerderijproducten' gepresenteerd tijdens de Biologische Ondernemersdag op de BioVak. Het handboek is bedoeld om agrarische ondernemers met directe verkoop te ondersteunen. De Biologische Ondernemersdag werd georganiseerd door de Vakgroep Biologische Landbouw van LTO en Biologica.

Uit de halfjaarcijfers 2007 van de biologische sector bleek eerder dat directe verkoop met 23% groei de op-één-na snelste groeier is van alle biologische verkoopkanalen. Het handboek Directe verkoop van boerderijproducten is een publicatie van Biologica binnen het project Directe verkoop van biologische producten.

Over het handboek
Het bevat praktische tips over regelgeving, klantenwinning, winkelinrichting, websites en onderlinge samenwerking. Ook zijn vijf voorbeelden van verschillende vormen van directe verkoop opgenomen: van boerderijwinkel tot webwinkel, en van kookstudio tot markt op eigen erf.

Het gezicht van de boer
Boeren en tuinders met directe verkoop melden dat ze een aangenamer leven hebben gekregen. Dit zou vooral komen door een gelijkmatiger verdeling van werk en inkomsten, gevarieerder werk en natuurlijk de leuke contacten met klanten. De algemene conclusie van het boek luidt: het meest succesvol zijn ondernemers die klanten pure producten met het gezicht van de boer bieden.

Cijfers over directe verkoop
Er zijn circa 450 biologische bedrijven die hun producten rechtstreeks van de boerderij verkopen. Daarvan zijn 180 bedrijven tevens bezoekboerderij die hun klanten allerlei activiteiten bieden. Bovendien telt Nederland 37 Biologische Boerenmarkten en enkele tientallen biologische webwinkels en bezorgdiensten. Eenderde van de ondernemers met directe verkoop realiseert een omzet van (ver) boven de 50.000,-- per jaar. In totaal doen 8000 biologische en gangbare boeren en tuinders in Nederland aan directe verkoop.

Ondernemers kunnen het handboek hier downloaden of gedrukt bestellen via http://www.biologischelandbouw.org/.

Einde persbericht

Voor het kennisnetwerk directe verkoop van biologische producten werkt Biologica samen met Van Eigen Erf, het Centrum Biologische Landbouw en Land & Co. Het kennisnetwerk wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van LNV, Biologica, de Triodos Foundation en de provincies Zeeland, Noord-Holland, Flevoland en Limburg.

Wilt u het werk van Biologica steunen? Klik dan hier. Zie het origineel


Download: HandboekDirekteVerkoop.pdf (4069 Kb)