Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 5 februari 2008

---

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 5 FEBRUARI 2008

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 5 februari 2008. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie http://www.zuid-holland.nl/apps_sis.htm.

'Geen enkele twijfel integriteit provinciesecretaris'
Gedeputeerde Staten (GS) hebben Provinciale Staten laten weten dat ze geen enkele aanleiding hebben om aan de integriteit van provinciesecretaris Mariëtte van Wieringen te twijfelen. Commissaris van de Koningin, Jan Franssen, liet dit vorige week al weten. "Ik wil met nadruk afstand nemen van de insinuaties die aan de orde kwamen in de publicaties aan het adres van de provinciesecretaris," aldus de commissaris. "De persoonlijke integriteit van mevrouw Van Wieringen is boven elke twijfel verheven."

GS hebben verder dinsdag 6 februari geantwoord op vragen van Groen Links over de bestuursfuncties van mevrouw Van Wieringen bij het ICTU (ICT-Uitvoeringsorgaan van de overheid) en het HEC (Het Expertise Centrum). In het ICTU is de provinciesecretaris bestuurslid namens het Interprovinciaal Overleg (IPO), in het HEC bestuurslid voor de provincies. Beide besturen zijn samengesteld uit vertegenwoordigers van de verschillende overheden.

Groen Links wilde onder andere weten welke opvatting GS hebben over het combineren van bestuursfuncties bij een opdrachtgever en een opdrachtnemer (in dit geval ICTU respectievelijk HEC).

Volgens GS zijn ICTU en HEC geen opdrachtgever en opdrachtnemer zoals Groen Links bedoelt. "In dit geval zijn het ICTU en HEC beide organisaties van en voor de overheid. (..) Het zijn zelfstandige organisaties en blijven dat ondanks de uitkomsten van de onderhavige aanbesteding. In beide gevallen neemt de provinciesecretaris zitting in de besturen vanwege haar functie in de provincie."

Volgens GS zijn er in deze aanbestedingsprocedure geen opdrachten voor of namens de provincie Zuid-Holland verstrekt. Aanleiding voor de vragen vormde publicaties in de pers over de nevenfuncties in relatie tot een openbare aanbesteding voor een mantelovereenkomst, uitgeschreven door het ICTU. Een aantal percelen hiervan is gewonnen door Het Expertise Centrum (HEC).

Het volledige antwoord op PS vraag nr. 2135 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op wwww.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Externe veiligheid
GS hebben de beleidsvisie Sanering externe veiligheidsknelpunten vastgesteld. Hierin heeft de provincie de veiligheidssituatie van verschillende inrichtingen (hoofdzakelijk bedrijven) met een zeker risico voor de omgeving tegen het licht gehouden. Uit de voorlopige inventarisatie die sinds 2006 loopt is één duidelijke saneringslocatie naar voren gekomen. Het gaat om uitgaanscentrum De Merwehal in Dordrecht dat uit veiligheidsoogpunt te dicht bijhet chemisch-industrieel complex van Du Pont gesitueerd is. Momenteel bekijkt de provincie met de gemeente en het bedrijf hoe de situatie kan worden opgelost.

Reactie CDA-initiatiefvoorstel MKB
GS hebben afwijzend gereageerd op een initiatiefvoorstel van het CDA tot wijziging van het provinciale aanbestedingsbeleid ten gunste van het MKB. Inhoudelijk geeft de reactie aan dat er geen mogelijkheden bestaan voor het aanpassen van beleid ten aanzien van Europese aanbestedingen. Wel kan de zogeheten Kaderregeling Inkoop 2007 conform het CDA-voorstel zodanig worden aangepast dat bij onderhandse, meervoudige procedures standaard één offerte wordt gevraagd aan het MKB uit Zuid-Holland.

GS nemen motie Elfenbaan over
In de vergadering van Provinciale Staten op 17 oktober 2007 is een motie van Groen Links aangenomen om de Elfenbaan als natuurgebeid te handhaven. In het definitieve ontwerp voor de RijnGouwelijn-Oost was voorgesteld alvast een zandlichaam aan te brengen om opstelsporen en een remise/werkplaats voor de lightrailvoertuigen in de toekomst mogelijk te maken. Omdat de aanbesteding van het vervoer nog moet plaatsvinden en dus de toekomstige vervoerder niet bekend is, constateerden de Staten dat nog niet zeker is of de opstelruimte daar wel nodig is. De toekomstige vervoerder kan immers een eigen voorziening hebben, waardoor de geplande voorziening in de Elfenbaan niet nodig is. De motie houdt in dat tot die tijd geen activiteiten worden ondernomen. Gedeputeerde Staten hebben nu aangegeven het eens te zijn met de motie en deze uit te voeren.

Reactie GS op initiatiefvoorstel Procedureregeling MPI
In een brief aan Provinciale Staten geven Gedeputeerde Staten hun reactie op het initiatiefvoorstel van de Statenleden Van Heemskerk (CDA) en Hillebrand (PvdA) voor een nieuwe procedureregeling rondom de projecten in het Meerjarenprogramma Provinciale Infrastructuur (MPI). In hun reactie wijzen Gedeputeerde Staten op de overeenkomst met de bestaande regeling Grote Projecten. Zij vinden het niet wenselijk wanneer er twee regelingen naast elkaar bestaan. Verder stellen zij voor de halfjaarlijkse Voortgangsrapportage te koppelen aan de nieuwe afgesproken planning- en controlcyclus, waardoor de informatievoorziening over infrastructuurprojecten aansluit bij de behoefte van Provinciale Staten. Het initiatiefvoorstel wordt 13 februari behandeld in de Statencommissie Mobiliteit, Economie en Kennis.

Nota van beantwoording herziening streekplan Oost 2003; Krimpenerwaard
Deze herziening van het streekplan Zuid-Holland Oost voor de Krimpenerwaard gaat vooral over een nieuwe verdeling tussen natuur- en landbouwgebieden. In de herziening wordt vastgelegd waar in de toekomst de nieuwe natuurgebieden komen en waar de landbouwgebieden. Het ontwerp van deze herziening heeft van 24 september tot en met 5 november 2007 ter inzage gelegen. In deze periode zijn 682 zienswijzen ingediend. Het grootste deel van de zienswijzen (602) kwam uit de kern Gouderak. Deze waren vooral gericht tegen de voorgestelde natuurbegrenzing achter de IJsseldijk en spraken de vrees uit voor de achteruitgang van de leefbaarheid in de kernen daar. Het college van Gedeputeerde Staten heeft in de Nota van Beantwoording en Wijziging alle zienswijzen samengevat en beantwoord. Deze Nota hebben zij gisteren vastgesteld.

GS zijn het niet eens met de zienswijzen over de natuurbegrenzing bij Gouderak, onder andere omdat er daar dan een agrarische functie blijft, met een ander waterpeil waardoor de bodemdaling daar versneld door zal gaan. Verder zijn er veel zienswijzen ingediend zowel voor als tegen het schrappen van de Veerstalblok als mogelijk bedrijventerrein. Het onderzoeksbureau Ecorys heeft een aanvullend onderzoek uitgevoerd naar de vraag en het aanbod van bedrijventerreinen in de Krimpenerwaard. Uitgaande van de vraag op basis van economische groei van 17-20 hectare tot 2020 en een potentieel aanbod van 23 hectare tot 2015 is dit mede een reden om vast te houden aan het schrappen van de ontwikkelingsrichting bedrijventerrein voor deze locatie.

Subsidies
Aan het Intergemeentelijke Samenwerkingsorgaan Midden-Holland in Gouda is een subsidie verleend van maximaal ¤ 124.000,- voor het project aanppak wachtlijsten jeugdzorg Midden-Holland.