Nieuw werkgeversbod onacceptabel: FNV Bondgenoten start metaalacties

PERSBERICHT

Utrecht, 6 februari 2008

Nieuw werkgeversbod onacceptabel: FNV Bondgenoten start metaalacties

FNV Bondgenoten gaat acties voeren voor een betere cao metaal en techniek. Een fatsoenlijk bod van de werkgeversorganisatie FWM bleef vandaag uit en zo verloopt om 00.00 uur vannacht het ultimatum van de bonden. Het ultieme bod van de werkgevers schiet tekort op alle punten die de werknemers belangrijk vinden, concludeert de bond.

Het loonvoorstel van de werkgevers is onvoldoende om de koopkracht komend jaar op peil te houden. Ondertussen willen ze wel de bestaande afspraken over de rust- en werktijden openbreken, de leeftijdsdagen halveren en bieden ze veel te weinig opleidingsmogelijkheden. Leerlingen en jonge werknemers, die nu relatief weinig verdienen maar waar de metaal het in de toekomst van moet hebben, worden afgescheept met een zuinige loonsverhoging.
"De werkgevers begrijpen absoluut niet wat ze moeten doen om hun mensen vast te houden", zegt Jan Berghuis, bestuurder van FNV Bondgenoten. "En om jongeren binnen te halen, zul je ze echt meer moeten bieden. Terwijl de sector werkelijk zit te springen om nieuw personeel, worden de mensen afgescheept met een slechte cao."

De cao-voorstellen van de bonden uit januari zijn erop gericht de kleinmetaal aantrekkelijker te maken. Dat zit zowel in beloning als in opleidingsmogelijkheden. Daarom stelt het laatste bod van de werkgevers FNV Bondgenoten op alle punten teleur. "Als het hier werkelijk bij blijft, dan hebben de werkgevers een groot probleem", stelt Berghuis. "De mensen willen een goede cao en zijn meer dan bereid om in actie te komen. De afgelopen actiebijeenkomsten hebben dat al laten zien."

FNV Bondgenoten gaat acties op touw zetten variërend van poortacties en stiptheidsacties tot actievergaderingen en een estafettestaking die maandag 25 februari moet starten. Op 22 februari is de eerste regionale stakingsdag: dan leggen werknemers in de kleinmetaal in de regio Rotterdam een dag het werk neer.

In de Metaal en Techniek werken ongeveer 400.000 medewerkers in onder meer de metaalbewerking, installatie en motorvoertuigenbranche.