Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Eemnes, 9 augustus 2007

Betreft: kunst, cultuur, grafiek, museum, media, events, communicatie.

Singer Laren presenteert tentoonstelling over parallellen in strip en kunst

7 februari 2008 - 27 april 2008

Strip en kunst

Singer Laren presenteert een tentoonstelling over parallellen in strip en kunst. De tentoonstelling laat de relatie tussen beide zien, niet alleen overeenkomsten, ook verschillen. Op een zelfportret wordt bijvoorbeeld zelden gelachen, terwijl striptekenaar die zichzelf portretteren dat meestal niet al te serieus doen. Hoe kunst en strip ook verschillen, ze hebben beide recht op een podium. Singer Laren wil de 'negende kunst' de erkenning geven die haar toekomt. De selectie richt zich op de twintigste eeuw in de Lage Landen, België en Nederland.

Er is werk te zien van zoveel mogelijk striptekenaars die hun stempel hebben gedrukt op het beeldverhaal. Jan Kruis, Peter Pontiac, Erik Kriek en Maaike Hartjes, Barbara Stok, Willy Vandersteen. Ze hangen naast kunstschilders als Dick Ket, Lucebert, Pyke Koch, Rob Scholten, Philip Akkerman en Wouter van Riessen.

Vier parallellen

Voor de tentoonstelling is geput uit de collecties van vooraanstaande musea en verzamelaars. Tekenaars hebben uit hun archieven voor het eerst werk ter beschikking gesteld dat nooit eerder werd geëxposeerd. Deze uitvoerige en unieke tentoonstelling vertelt het beeldverhaal van de twintigste eeuw aan de hand van vier thema's:

Jezus, het is Christus!
Over de voorstellingen van Christus in de beeldende kunst in de twintigste eeuw en in stripvorm. De Messias komt niet alleen als figuur voor, maar is ook getransformeerd en heeft als superheld ook zijn weg gevonden naar het beeldverhaal.

De grootste liefde van je leven
Over zelfportretten van kunstenaars en de striptekenaar die zichzelf tot onderwerp neemt in autobiografische stripverhalen. Dat kunnen hele zware onderwerpen zijn. De zelfmoord van je kind, maar het kan ook lichter, zaken als een rode neus - hoe kom je eraan, hoe kom je eraf?

Mooi hoor, maar is het kunst?
De naoorlogse kunst van Cobra werd halverwege de vorige eeuw afgewezen als niet serieus - 'Dat kan mijn kleine zusje ook'. Maar de huidige generatie striptekenaars groeide ermee op en voor hen was het een belangrijk referentiekader. Dat is te zien in hun werk. Inhoudelijk en stilistisch.

Kunst in strips en strips in kunst
Roy Lichtenstein is hét voorbeeld van de kunstenaar die de strip tot kunstwerk heeft verheven. Talloze striptekenaars besteden in hun werk aandacht aan belangrijke schilders en kunstwerken, die ze verwerken in verhalen, soms uit ontzag voor de grote voorbeelden zoals Rembrandt en Van Gogh, soms ook ironisch.

Samenstellers

Gert Jan Pos is freelance journalist en vertaler van strips en stelde deze tentoonstelling als gastconservator samen. Mourice Plusquin is initiatiefnemer van het project en eigenaar van bureau PR-M. Plusquin richt zich met zijn bureau op commerciële communicatie en marketing voor eigentijdse culturele uitingen en is als enig bureau in Nederland en Vlaanderen gespecialiseerd in de stripsector.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, samengesteld en geschreven door Gert Jan Pos en Mourice Plusquin, in samenwerking met Singer Laren. De ruim geïllustreerde uitgave biedt een overzicht en gaat in op de vier thema's van de tentoonstelling

Publieksactiviteiten Buiten de lijnen
Data worden nader bekend gemaakt op de website

Suske & Wiske Kids Kunst:
Twee themadagen voor kinderen van 7 t/m 12 jaar

- Kinderactiviteiten (tekenen, poppenkast, etc)

Manga Me, Manga You
Twee themadagen voor jongeren vanaf 12 jaar

- Uitleg over Animé, de verschillende vormen en stijlen door tekenaars
- Manga workshop (leer Manga tekenen)
- Manifestatie Manga-groepen Nederland

Literatureluurs:
Twee themadagen voor volwassenen.

- Tekenaars en schilders dragen voor uit eigen werk
- Strip en Kunst Forum

- Signeren van eigen werk

Website voor meer informatie

Vanaf 1-9-07: www.stripenkunst.nl

SINGER LAREN
Oude Drift 1
1251 BS Laren
www.singerlaren.nl
T: 035 - 539 39 39

Dit bericht is vrij voor publicatie.
Beeldmateriaal op aanvraag
Interviews op aanvraag

U wordt vriendelijk verzocht bij plaatsing een exemplaar of kopie van het artikel te mailen of sturen naar PR-M, Rietgors 42, 3755 GD Eemnes, of info@pr-m.nl.

Singer Laren - Communicatie
+31 (0) 35 53 939 50/51
E: communicatie@singerlaren.nl

Mourice Plusquin
E: mourice@pr-m.nl