Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Diergeneeskunde

30 januari 2008

Lichaamsbeweging en gematigd eten is ook voor katten beter

Luie katten hebben grotere kans op suikerziekte

Katten die uitsluitend binnenshuis leven of inactief zijn, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van suikerziekte (diabetes mellitus). Het eten van koolhydraatrijk voedsel, vaak als boosdoener aangewezen, lijkt echter geen invloed te hebben op de ontwikkeling van de ziekte. Dat concludeert dierenarts Lars Slingerland in zijn proefschrift. Slingerland promoveert op 7 februari bij de Universiteit Utrecht.

Lichaamsbeweging

Slingerland onderzocht oorzaken die het ontstaan van diabetes zouden kunnen versterken. Hij vergeleek het voedings- en bewegingspatroon van gezonde katten met dat van katten met suikerziekte. Het blijkt dat inactieve katten en katten die uitsluitend binnenshuis leven, een grotere kans op suikerziekte hebben. Slingerland adviseert dan ook om er vooral voor te zorgen dat katten veel spelen en bewegen zodat ze niet dik worden.

Koolhydraatrijke voeding

Het droogvoer dat tegenwoordig aan katten wordt gegeven bevat veel meer koolhydraten dan blikvoer of hun oorspronkelijke, natuurlijke dieet van vogeltjes en muizen. Toch vond Slingerland geen verschil tussen het voeren van droog- of blikvoer. Daarmee vond hij ook geen bevestiging dat koolhydraatrijke voeding de ontwikkeling van suikerziekte in de hand werkt.

Promotie

Lars Slingerland (Diergeneeskunde) promoveert op 7 februari 2008 om 16.15 uur in het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Proefschrift: Risk factors for feline diabetes mellitus. Promotor: Prof.dr. A. Rijnberk, copromotoren: Dr. T.W. van Haeften en Dr. H.S. Kooistra.

Meer informatie

Wietske de Lange, persvoorlichter Universiteit Utrecht, (030) 253 4073, w.delange@uu.nl.