Ingezonden persbericht


AANKONDIGING

Een ieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting

MediaDebat donderdagavond 7 februari, 20.00 uur, in Studio Dudok in Den Haag

Volgens het Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM) omvat het recht op vrijheid van meningsuiting de vrijheid een mening te koesteren en de vrijheid inlichtingen of denkbeelden te ontvangen of te verstrekken.

Maar hoe zit het in dit verband met meningen die anderen kunnen kwetsen, die discrimineren of aanzetten tot haat? Wie bepaalt welke mening laster of discriminerend is? Door wie en in welke gevallen kan een journalist, filmmaker of publicist beperkt worden in zijn of haar recht op vrijheid van meningsuiting?

Ook al weten we nog niet precies hoe de eventuele film van Geert Wilders eruit gaat zien, de volgende vragen lijken ons interessant:


- Wat is de ratio van de vrijheid van meningsuiting, met name in relatie tot religie?
- Wat is de rol en de verantwoordelijkheid van de media in deze discussie?
- Welke afwegingen maken de media die zijn benaderd door Geert Wilders? En de media die dat niet zijn?
- Kunnen de media verantwoordelijk worden gesteld voor de gevolgen van uitzending van de film; in welke gevallen dan? Met andere woorden: zijn er juridische beperkingen aan het uitzenden van een film?

Daarom organiseren we een MediaDebat, op donderdag 7 februari, 20.00 uur, in Studio Dudok in Den Haag, geleid door Djoeke Veeninga.

Deelnemers zijn in ieder geval: Gijs van de Westelaken, Column-Producties; Arendo Joustra, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren; Egbert Dommering, hoogleraar UvA, Instituut voor Informatierecht; Ton F. van Dijk, tijdelijk programmadirecteur van Het Gesprek; Harm Taselaar, hoofdredacteur RTL-Nieuws; Sybrand van Haersma Buma, Tweede Kamerlid CDA.

(Uitgenodigd zijn verder Jules Paradijs, de Telegraaf; Hugo van der Parre, NOVA-TV; Femke Halsema, Groen Links; Esmaa Alariachi; Meiden van Halal.)