Persberichten stad Utrecht, 10.45 uur

Utrecht, 07-02-2008

Gewelddadige straatroof

UTRECHT Op woensdagavond 6 februari werd een 22-jarige vrouw uit Utrecht het slachtoffer van straatroof. Zij is in het ziekenhuis opgenomen.

Rond 21.45 uur fietste de vrouw over de Lessinglaan. Terwijl zij aan het bellen was, werd zij ingehaald door een scooter. Door één van de opzittenden werd haar tas van haar schouder getrokken. Daardoor viel zij en kwam op haar hoofd terecht. Zij werd per ambulance naar het Diakonessenhuis overgebracht en is daar ter observatie opgenomen.

Bij de valpartij verloor het slachtoffer haar gsm. Die kreeg zij even later terug van een passante die de telefoon van straat had opgepakt. De politie komt graag in contact met deze vrouw en met eventuele andere getuigen van deze gewelddadige straatroof. Zij kunnen bellen met het district Utrecht centrum op telefoonnummer 0900-8844.

Snelheidscontrole

UTRECHT De politie heeft op woensdag 6 februari van 12.30 uur tot 13.45 uur een snelheidscontrole op de Koningsweg gehouden. Van 355 voertuigen werd de snelheid vastgelegd, 97 bestuurders hielden zich niet aan de maximumsnelheid van 50 km/u. De topper reed 80 km/u.

Rijke saladedief

UTRECHT Op woensdag 6 februari werd een man aangehouden. Hij bleek niet geheel onbemiddeld te zijn.

Rond 14.05 uur pakte een man een salade en een jus dorange bij een selfservice restaurant aan de Rijnkade. Hij liep langs de kassa zonder het etenswaar af te rekenen. Een medewerker van de gelegenheid sprak hem aan, waarop de verdachte het op een lopen zette.

Een beveiliger ging achter de verdachte aan en hield hem na een korte sprint aan. De verdachte, een 48-jarige man uit Culemborg, werd even later aan de politie overgedragen. Bij zijn fouillering in het politiebureau troffen agenten een groot geldbedrag bij hem aan: vijftienduizend euro. Het geld werd gecontroleerd en bleek echt te zijn.

Tegen de verdachte is proces-verbaal voor de diefstal opgemaakt. In overleg met een Officier van Justitie werd besloten dat de Culemborger zijn geld mocht houden.

Vechtpartij en vervelend

UTRECHT Op woensdag 6 februari werden na een vechtpartij meerdere aanhoudingen verricht.

Rond 14.40 uur reden agenten over de Hooft Graaflandstraat. Daar werden zij aangesproken door een passant dat er een vechtpartij gaande was op de t Goylaan. Daar zagen zij dat de ruit van een auto was vernield en dat de bestuurder nog in de auto zat. De verdachte stapte op dat moment verderop in een andere auto en reed weg.

Agenten gingen achter de auto aan en zagen dat hij terug reed naar de plek waar de vernieling was gepleegd. Daar stapte de verdachte, een 21-jarige man uit IJsselstein, uit. Hij werd aangehouden.

De verdachte had de ruit van een auto van een 30-jarige man uit Utrecht ingeslagen. Daarbij werd de Utrechter zelf ook geraakt. De verdachte bleek zich echter in de persoon te hebben vergist en de verkeerde te hebben aangevallen.

Een omstander, een 35-jarige Utrechter, bemoeide zich met de aanhouding. Daarbij beledigde hij de agenten en werd zelf ook aangehouden. Een groep bemoeide zich vervolgens met beide aanhoudingen, waardoor de agenten genoodzaakt waren meer politie-eenheden ter plaatse te laten komen.

De 21-jarige verdachte werd achter in een politieauto gezet. Terwijl agenten gezien de onrust nog buiten de auto stonden, schopte de verdachte van binnenuit een raam uit de politieauto. Hij werd vervolgens onder controle gebracht en naar het politiebureau overgebracht.

Rond 15.50 uur reden agenten weer over t Goylaan. Daar werd vanuit een groepje jongelui iets naar de agenten geroepen. De agenten stopten en spraken de jongens aan. Terwijl de agenten terugliepen naar hun auto, werden zij vanuit de groep uitgescholden. Daarop gingen de agenten terug. Het werd niet duidelijk door wie de agenten waren uitgescholden. Drie jongens, 16, 17 en 18 jaar en allen uit Utrecht, werden bekeurd voor zitten/hangen op straatmeubilair. Twee van de andere, 18 en 19 jaar oud en afkomstig uit Utrecht en Overberg, werden erg vervelend en weigerde op vordering weg te gaan. Daarop werden zij aangehouden. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Doorrijden onder invloed

UTRECHT In de nacht van woensdag 6 op donderdag 7 februari ging een automobilist er na een aanrijding vandoor. Hij werd later aangehouden; hij had te veel gedronken.

Rond 02.20 uur reed een 29-jarige man uit Maarssen met een bestelbus over het Zandpad. Daar botste hij tegen een geparkeerde auto, maar reed vervolgens door. De politie werd gewaarschuwd, maar de verdachte werd niet meer in de omgeving aangetroffen.

Ongeveer een half uur later zagen agenten de verdachte over het Zandpad rijden. Hij rook sterk naar alcohol en werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de verdachte 500 ug/l, meer dan twee keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor het doorrijden na een aanrijding en rijden onder invloed van alcohol. Tevens kreeg hij een rijverbod van vijf uur.

Controle zwaar vervoer

UTRECHT De politie heeft woensdag 6 februari in samenwerking met het KLPD, de Douane, de Rijksdienst voor het Wegverkeer en het Interventieteam een grote controle gehouden op zwaar vervoer in de stad Utrecht. Daarbij zijn 40 bekeuringen uitgeschreven voor zaken die niet in orde waren. In totaal werden 45 zware vrachtwagens gecontroleerd.

De controle vond plaats tussen 07.00 uur en 15.00 uur en werd uitgevoerd op twee locaties: het Veemarktterrein aan de Sartreweg en de St. Laurensdreef. Doel van de controle was om meer inzicht te krijgen in wat voor zwaar transport zich door de wijken begeeft. Daarnaast gold als algemeen doel het bevorderen van de veiligheid op de weg, door gericht te controleren op de geldende regels voor het beroepsgoederenvervoer.

Bekeuringen werden onder meer uitgeschreven voor:

· het niet in orde hebben van de papieren: niet kunnen tonen van het rijbewijs (5), rijbewijs voldoet niet aan de eisen (3), niet kunnen tonen van het kentekenbewijs (2), vervallen APK (1)

· kentekens: geen kentekenplaat aanhanger (2), valse kentekenplaat (1)

· belading: overbelading vrachtwagen (4), overbelading aanhanger (2), losse lading (2), uitstekende lading (1)

· overschrijding rij-/rusttijden (4)

· technische gebreken: lekke uitlaat (2), te veel geluid (2), trekdriehoek ondeugdelijk bevestigd (2)

Daarnaast werden drie personen staande gehouden op basis van de Vreemdelingenwet en werd één persoon aangehouden voor verboden wapenbezit omdat hij een mes onder een stoel had liggen.

Dieven bouwmateriaal aangehouden

UTRECHT Twee Utrechters (26 en 25 jaar) zijn in de nacht van woensdag 6 op donderdag 7 februari op heterdaad aangehouden wegens diefstal van bouwmaterialen. De mannen werden betrapt toen zij isolatiemateriaal in een busje aan het laden waren bij een bouwplaats op de hoek van de Oudenoord en de Oude Pijlsweerdstraat.

Omstreeks 00.10 uur maakte een getuige melding van de diefstal. Agenten die toevallig in de buurt waren, konden de twee verdachten snel aanhouden. De 26-jarige man stond bij de bus. Daarin lagen enkele pakken isolatiemateriaal. De 25-jarige man kon direct daarna worden aangehouden bij het spoorwegviaduct. Hij voldeed aan het opgegeven signalement. Beiden zijn meegenomen naar het politiebureau.

Fietsendief

UTRECHT- Op woensdagochtend is een man aangehouden op verdenking van het stelen van een fiets.

De 22-jarige man uit Utrecht werd omstreeks 10.20 uur op heterdaad betrapt toen hij een fiets wilde stelen aan de Hondsrug. Hierop is de verdachte aangehouden. Tegen hem is een proces-verbaal opgemaakt.

Alcohol

UTRECHT Op woensdagavond 6 februari en de daaropvolgende nacht werden twee automobiliste aangehouden omdat zij te diep in het glaasje hadden gekeken.

Rond 23.45 uur botste een 61-jarige automobilist uit Utrecht op de David van Mollemstraat tegen een auto die voor hem voor het rode verkeerslicht stond te wachten. Vervolgens parkeerde de Utrechter zijn auto in een parkeervak, waarbij hij een andere geparkeerde auto aan reed. Agenten namen een blaastest bij de Utrechter af. Hij had beduidend te veel gedronken en werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 610 ug/l, terwijl 220 ug/l het wettelijke maximum is.

Net na middernacht zagen agenten een automobilist slingerend over de Amsterdamsestraatweg rijden. De bestuurder, een 35-jarige man uit Utrecht, werd aan de kant gezet. Hij had te veel gedronken en werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 575 ug/l.

Tegen beide verdachten is proces-verbaal opgemaakt en hun rijbewijs werd ingevorderd.

Rokende banden

UTRECHT Op woensdagavond 6 februari trok een automobilist erg de aandacht door zijn rijstijl. Hij had te veel gedronken en had slagwapens in zijn auto liggen.

Rond 20.35 uur hoorden en zagen agenten een automobilist op de Amsterdamsestraatweg optrekken. Toen het verkeerslicht groen werd, trok hij vol gas op met piepende en rokende banden tot gevolg. Ook het tot stilstand brengen van zijn auto deed hij met piepende banden. Op het Ondiep Zuidzijde zetten de agenten hun auto voor die van de automobilist.

Bij het aanspreken van de automobilist, een 33-jarige Bulgaar, roken de agenten een sterke alcohollucht. Uit de blaastest bleek dat hij te veel had gedronken en hij werd aangehouden. In zijn auto troffen agenten een honkbalknuppel en een breekijzer aan. Die werden in beslag genomen.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de verdachte 655 ug/l. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol en voor de Wet Wapens en Munitie.