NOC*NSF


BMX'ers nemen startbaan in gebruik

PAPENDAL - Op sportcomplex Papendal is afgelopen week de nieuwe BMX-baan opgeleverd. Het parkoers is een exacte kopie van de start en de eerste meters van de fietscross-baan in Beijing. Dinsdagavond werkte de nationale BMX-ploeg er de eerste training af.

Bij de Spelen van Beijing 2008 staat fietscross voor het eerst op het programma. Een onderdeel waarop Nederland op voorhand hoge ogen kan gooien. Reden voor NOC*NSF om vorig jaar te onderzoeken wat er in deze Olympische tak van sport beter kon. Fietscross (BMX) is een relatief jonge sport, waarbij de prestatiebepalende factoren nauwelijks zijn onderzocht.

NOC*NSF wil met onderzoek het inzicht in die factoren vergroten. Er werd vooral gekeken naar de start en het verbeteren van de basismotorische grondeigenschappen voor het fietscrossen. Bij de start gaat het allereerst om een goede reactietijd. Vervolgens is een snelle eerste tien meter van belang om in een goede positie te komen. Internationaal gezien kunnen we dit element zeker verbeteren. Wat betreft de fysiologische aspecten gaat het erom trainingsbouwstenen aan te dragen met een positieve transfer naar de wedstrijdsituatie.


- BMX'ers trainen Olympisch op Peking-baan (video NOS)

(7 februari 2008)