AEGON

Onroerend Goed fund-of-funds TKP grootste in Europa

Op 6 februari 2008 heeft TKP Pensioen Real Estate Fonds ("TREF") een omvang bereikt van 1 miljard euro belegd vermogen. Daarmee is TREF het grootste Europese Fund-of-Funds in onroerend goed voor institutionele beleggers. TREF wordt beheerd door de beleggers van TKP.

TREF heeft een ruime geografische spreiding in Europa. De portefeuille telt momenteel 39 onroerend goed fondsen en joint ventures die TREF een exposure geven naar de directe markten van kantoren, winkels, woningen, bedrijfsonroerend goed, hotels en parkeergarages. Het laatste jaar zijn beleggingen in de ondergewaardeerde en opkomende markten van Scandinavië en Centraal en Oost-Europa flink verhoogd.

Door de spreiding van de beleggingen heeft het fonds een gebalanceerd risicoprofiel.

De rendementsdoelstelling van TREF is beleggers een langjarig rendement van 8%-10% gemiddeld per jaar te bieden. Het rendement sinds de oprichting van het fonds in december 2000 is 9,7% per jaar. Over het afgelopen jaar is die doelstelling ruimschoots overtroffen met een rendement van 12,8%.

Robert-Jan Tel, Hoofd Onroerend Goed TKP Investments: âDe omvang van het fonds maakt het mogelijk een uitstekende spreiding in de onroerend goed portefeuille te realiseren. De markt voor Europees onroerend goed biedt goede vooruitzichten en ik verwacht dat meer Nederlandse institutionele beleggers actiever naar de Europese onroerend goed markt zullen kijken. Ons fonds is goed gepositioneerd om op deze ontwikkelingen in te spelen. Het rendement dat we sinds oprichting hebben gerealiseerd is aan de bovenkant van de range en dat is in de institutionele markt niet onopgemerkt gebleven. In het afgelopen jaar zijn acht institutionele beleggers klant van TKP geworden.â

Het Fund-of-Funds heeft een semi open end structuur. De gecontracteerde pijplijn aan investeringen maakt het mogelijk dat nieuwe participanten op korte termijn belegd zijn. TKP Investments richt zich hiermee op de middelgrote institutionele beleggers die snel belegd willen zijn en mee willen profiteren van de slagkracht en diversificatie van een groot fonds.

TKP, een 100% dochter van AEGON Nederland N.V.*), opereert op de pensioenmarkt als uitvoerder van pensioenregelingen en als fiduciair manager. Daarnaast treedt TKP op als adviseur van de besturen van pensioenfondsen. De in Groningen gevestigde organisatie voert pensioenregelingen uit voor 240.000 deelnemers. Het vermogen dat in multi-managerstijl wordt beheerd, bedraagt circa 10 miljard euro.

07-02-2008