Universiteit van Tilburg

7 februari 2008

Universiteit van Tilburg exposeert 'European Values' in Europese Parlement

Het Europese Parlement heeft de Universiteit van Tilburg uitgenodigd in het komend jaar een tentoonstelling op te zetten rondom de nieuwste resultaten van de European Values Study, een internationaal onderzoeksproject naar de waarden van Europeanen. De tentoonstelling vindt plaats in het nieuwe expositiecentrum van het Europese Parlement.

De Universiteit van Tilburg geeft leiding aan het internationale onderzoeksproject European Values Study (EVS). Sinds 1981 worden Europeanen elke negen jaar gevraagd naar hun opvattingen over zaken als onder andere Europa, politiek, economie, religie, milieu, geluk, gezin en werk. De uitkomsten van dit onderzoek zijn waardevol voor het begrijpen van culturele overeenkomsten en verschillen tussen landen en de ontwikkeling daarvan in een globaliserende wereld. Wetenschappers, politici, journalisten maar ook managers uit het bedrijfsleven maken dankbaar gebruik van deze gegevens, die te vinden zijn op de website van EVS (www.europeanvalues.nl). In 2008 worden, onder leiding van prof. Paul de Graaf, nieuwe gegevens verzameld. In alle landen van Europa worden 1500 mensen ondervraagd.

Een belangrijke publicatie van de European Values Study is de Atlas of European Values. Daarin krijgt de lezer de verschillen tussen waarden en opvattingen van de Europese landen onder ogen in bijna tweehonderd kaarten en grafieken. Na de Atlas volgt er nu dus een tentoonstelling, op basis van de nieuwe gegevens uit 2008. Daarbij zullen de allernieuwste technische hulpmiddelen zullen worden gebruikt om de bezoekers alles te vertellen over waardenpatronen in Europa. Zo brengen interactieve landkaarten de historische waardenverschuivingen op een visueel aantrekkelijke manier tot leven. De tentoonstelling richt zich vooral op de processen van secularisering en modernisering, de verschuiving van traditionele naar moderne waarden en het veronderstelde morele verval in de hedendaagse maatschappij. De bezoekers kunnen hun eigen ideeën over aspecten van de Europese cultuur vergelijken met de resultaten van EVS en verbazingwekkende feiten ontdekken. Zo worden zij geconfronteerd met hun eventuele misvattingen over Europa.

De tentoonstelling zal het project EVS zichtbaar maken voor de vele toeristen die de gebouwen van het Europese Parlement bezoeken en een bijdrage leveren aan een beter begrip van culturele overeenkomsten en verschillen tussen de landen van Europa. De expositie in het parlement biedt ook een uitstekende mogelijkheid om studenten te informeren. Veel scholen organiseren excursies naar het parlement voor studenten die graag willen weten hoe de Europese democratie precies werkt.