Gemeente Gaasterlân-Sleat


Meepraten over de toekomst van Gaasterlân-Sleat

gemeentehuis

Gemeente inventariseert meningen over herindeling

In het voorjaar van 2007 heeft de gemeenteraad van Gaasterlân-Sleat uitgesproken dat men onze gemeente voor de toekomst te klein vindt om zelfstandig te blijven. Er is onderzoek uitgevoerd en inmiddels is de discussie over herindeling in de Zuidwesthoek in volle gang. Ook voor onze gemeente is nu de fase aangebroken om de mogelijkheden en varianten te bespreken. De gemeenteraad wil bedrijven en inwoners hier nadrukkelijk bij betrekken en organiseert in maart een aantal informatie-avonden.

Meepraten

De gemeenteraad en het college van Burgemeester en Wethouders willen zorgvuldig omgaan met het besluitvormingsproces omtrent een eventuele fusie. Naast samenwerken zijn er diverse varianten mogelijk voor herindeling. Wat de beste mogelijkheid is voor onze gemeente, moet nu worden afgewogen. De inwoners en het bedrijfsleven van Gaasterlân-Sleat worden in februari geïnformeerd over de stand van zaken en uitgenodigd om mee te praten op een aantal informatieavonden, te houden in maart.

De bijeenkomsten voor inwoners vinden plaats op maandagavond 10 maart in de Treemter in Balk, woensdagavond 12 maart in het Dorpshuis van Nijemirdum en maandagavond 17 maart in de Gearte in Bakhuizen. Ook het bedrijfsleven en de besturen van Dorpsbelangen worden d.m.v. een brief uitgenodigd voor inspraakavonden.

Samenwerken

Net als Gaasterlân-Sleat oriënteren ook Lemsterland, Littenseradiel, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel, Bolsward en Wymbritseradiel zich op hun bestuurlijke toekomst. De landelijke overheid legt steeds meer taken bij de gemeenten neer. Tijd en ruimte voor deze taken is er, met name in kleine gemeenten, niet voldoende. Om de kwaliteit van de dienstverlening op peil te kunnen houden, werken de gemeenten nu al op een aantal terreinen samen. Zo zit in Bolsward de sociale dienst en ook de automatisering wordt vanuit daar ingericht. Diensten zoals de salarisadministratie en Openbare orde en Veiligheid worden gezamenlijk ingekocht of gezamenlijk uitgevoerd, waarmee kosten worden bespaard. Nadeel van samenwerken zijn bijvoorbeeld een meer ingewikkelde besluitvorming en de minder wordende invloed van de gemeenteraad. Samenwerken biedt niet altijd een duurzame oplossing voor de structurele knelpunten van de gemeente.

Huidige gemeente

De gemeente Gaasterlân-Sleat staat sinds 1 januari jl. niet meer onder preventief financieel toezicht en werkt in 2008 met een sluitende begroting. De zaken staan er momenteel veel beter voor en grote projecten zoals Bouwen aan Balk en het Friese Merenproject verlopen volgens planning. Echter, ontwikkelingen vanuit de landelijke overheid en de maatschappij gaan door. De kerntaken moeten ook in de toekomst op een hoog niveau kunnen worden uitgevoerd, zodat inwoners en bedrijfsleven van de gewenste dienstverlening gebruik kunnen blijven maken. Daarnaast wordt de gemeente binnen een paar jaar de "eerste overheid"; dat wil zeggen dat alle overheidscontacten via de gemeente verlopen. Naar verwachting zal de schaalgrootte van onze gemeente in de toekomst niet meer zijn toegesneden op de eisen en wensen van de tijd. De gemeenteraad heeft deze verwachting in het voorjaar van 2007 ook uitgesproken.